Heftige documentaire Wij bouwden de stadions zaterdag te zien op NPO 2

Heftige documentaire Wij bouwden de stadions zaterdag te zien op NPO 2
Stem voor (omgekomen) gastarbeiders

Kijktip :

Het WK voetbal in Qatar staat voor de deur. Zondag (20 november) barst het 'voetbalfeest' los. Er hangt echter een donkere wolk boven het toernooi: naar verluidt zijn 6500 arbeiders omgekomen bij de bouw van de stadions. De korte documentaire Wij bouwden de stadions duikt in dit schrijnende verhaal.

Wij bouwden de stadions gemist? Kijk de hele documentaire terug via Gids.tv.

Dode lichamen
Naar schatting 6500 gastarbeiders kwamen om tijdens de bouw. Een onbekend aantal keerde ziek of gewond terug naar hun land van herkomst. De journalist Rudra Khadka zag hoe op het vliegveld van Kathmandu dode lichamen van de gastarbeiders werden binnengebracht. Buiten stonden rouwende familieleden en vrienden van de slachtoffers. Hij besloot de gastarbeiders een stem te geven en publiceert sindsdien hun levensverhalen.

Rechteloosheid
In Wij bouwden de stadions reist Khadka door Nepal. Hij bezoekt familieleden van slachtoffers en spreekt met teruggekeerde arbeiders over de verregaande rechteloosheid waarmee ze in Qatar geconfronteerd werden. Hebben de Qatarese machthebbers inderdaad zoals door hen toegezegd de arbeidsomstandigheden verbeterd? De ervaringen van de Nepalezen die Khadka spreekt confronteren ons met een andere werkelijkheid.

De documentaire Wij bouwden de stadions is zaterdag 19 november om 22.35 uur te zien op NPO 2. Na afloop kun je de docu Wij bouwden de stadions terugkijken bij Gids.tv.

Actuele video's

Meer actuele video's