Oscars 2023: waar kun je de grootste kanshebbers kijken?

Oscars 2023: waar kun je de grootste kanshebbers kijken?
Met Everything Everywhere All At Once en meer

Film :

Langzaam maar zeker komen de Academy Awards van dit jaar in zicht. Naast glitter en glamour staan uiteraard de films centraal in een avondvullend show, waar supersterren en verrassende namen weer hun felbegeerde gouden beeldjes kunnen ophalen. Op 12 maart gaat het Oscarfeest beginnen, maar waar kunnen wij de films streamen of in de bioscoop zien? Gids.tv heeft de belangrijkste films op een rij gezet.

Gids.tv bekijkt als eerste alle nieuwe films en series in de bioscoop en on-demand. Lees hier al onze film- en serierecensies.

Everything Everywhere All at Once (2022)

Prime Video, Picl, Pathé Thuis e.a. VOD-diensten

Bron: A24
Ondanks dat dit bizarre actie-epos al in maart in première is gegaan, heeft deze productie van Daniel Kwan en Daniel Scheinert over een belaagde wasserette-eigenaar die het universum moet redden (Michelle Yeoh, die zeker kans maakt op Beste Actrice) zijn grote momentum weten te behouden. Een grote kanshebber voor beste film, beste script, verschillende technische awards en prijzen voor acteurs Ke Huy Quan, Stephanie Hsu en Jamie Lee Curtis. Lees hier waar je de film Everything Everywhere All at Once kunt kijken.

Top Gun: Maverick (2022)

SkyShowtime, Pathé Thuis e.a. VOD-diensten

Bron: Paramount Pictures
Met een wereldwijde omzet van meer dan één miljard dollar fungeerde het omvangrijke vervolg op de klassieker met Tom Cruise in de hoofdrol uit de jaren tachtig als een defibrillator voor een filmindustrie die nog steeds lijdt onder de enorme gevolgen van de pandemie. De kracht van de vlotte montage, het bulderende geluid en de huiveringwekkende visuele effecten kan leiden tot winst in de technische categorieën en zelfs tot de Oscar voor beste film. Lees hier waar je de film Top Gun: Maverick kunt kijken.

The Fabelmans (2022)

Bioscoop

Bron: Universal Pictures
Steven Spielbergs prachtige portret van een gezin dat uit elkaar valt, heeft alle kenmerken van een ouderwetse 'beste film'-winnaar. De drievoudig Oscarwinnaar zou kunnen terugkeren op het podium, naast componist John Williams en acteurs Michelle Williams en Judd Hirsch voor hun indrukwekkende acteerprestaties. Lees hier waar je de film The Fabelmans kunt kijken.

The Banshees of Inisherin (2022)

Bioscoop én vanaf 12 maart op Disney+

Bron: Searchlight Pictures
Deze waanzinnige film over een gebroken vriendschap op een Iers eiland kan Martin McDonagh zijn eerste Oscar voor een feature film opleveren. Nominaties voor de vlotte regie en het rauwe script lijken onvermijdelijk, evenals erkenning voor de bijrollen van acteurs Brendan Gleeson, Barry Keoghan en Kerry Condon en de hilarische en hartverscheurende hoofdrol van Colin Farrell. Lees hier waar je de film The Banshees of Inisherin kunt kijken.

TÁR (2022)

Bioscoop

Bron: Universal Pictures
Cate Blanchett blaast de concurrentie omver in haar rol als de charismatische, manipulatieve en zeer getalenteerde componiste Lydia Tár. Todd Fields fascinerende verhaal over machtsmisbruik in de wereld van de klassieke muziek kan wel eens een prijs mee gaan nemen. Lees hier waar je de film TÁR kunt kijken.

Elvis (2022)

HBO Max, Pathé Thuis e.a. VOD-diensten

Bron: Warner Bros. Pictures
Topregisseur Baz Luhrmann weet ook het leven van Elvis Presley op indrukwekkende wijze in beeld te brengen. Grote ster van de film is acteur Austin Butler, die op weergaloze wijze de koning van de rock-‘n-roll weer tot leven bracht op het witte doek. Verwacht Butler in de categorie Beste Acteur, en de film is ook in de race om de prijzen voor make-up en haar, productieontwerp en kostuums. Lees hier waar je de film Elvis kunt kijken.

Women Talking (2022)

Bioscoop

Bron: United Artists Releasing
Als regisseur Sarah Polley een Oscar krijgt voor haar zeer heftige verhaal over een groep Mennonieten, waarvan de vrouwen wreed worden misbruikt, dan zou dat uiterst verrassend zijn: ze is namelijk de enige vrouwelijke regisseur in het rijtje films dat dit jaar voor beste film is genomineerd. De film is ook een kanshebber voor beste film, alhoewel de film verder alleen voor beste scenario is genomineerd. Lees hier waar je de film Women Talking kunt kijken.

Babylon (2022)

Bioscoop, vanaf 23 maart op Pathé Thuis e.a. VOD-diensten

Bron: Paramount Pictures
Het zou niet handig zijn om deze film van Damien Chazelle uit te sluiten voor een prijs, aangezien zijn laatste film La La Land uit 2016 - over de wonderen en valkuilen van Hollywood - maar liefst zes Oscars won. Zijn nieuwste epos neemt ons mee naar de hedonistische jaren twintig als de industrie overgaat van stille beelden naar geluid. Met enorme decors, geweldige muziek van Justin Hurwitz, verbluffende kostuums van Mary Zophres en Brad Pitt, Diego Calva en Margot Robbie als drie verloren zielen die vastbesloten zijn om het te maken. Lees hier waar je de film Babylon kunt kijken.

The Whale (2022)

Bioscoop

Bron: A24
De glorieuze terugkeer van acteur Brendan Fraser, die momenteel frontrunner genoemd kan worden voor de prijs voor beste acteur van het jaar, blijft verrassen. Hij transformeert in een afwezige vader van middelbare leeftijd die na de dood van zijn geliefde zijn toevlucht neemt tot eetbuien. Darren Aronofsky’s duistere en beklemmende familiedrama heeft naast een nominatie voor Fraser er ook eentje voor actrice Hong Chau binnengesleept: ze breng in deze film de menselijkheid: ze is de enige vriend, een verpleegkundige die hem met enige tegenzin toelaat, zelfs terwijl ze vecht om zijn leven te redden. Lees hier waar je de film The Whale kunt kijken.

De Oscars 2023 vinden dit jaar plaats op 12 maart 2023 in het Dolby Theatre in Los Angeles, Californië. In Nederland kun je op 13 maart om 02.00 uur exclusief terecht bij de zender FilmBox. Dit kanaal is onder meer te vinden bij Ziggo en Canal Digitaal.

Actuele video's

Meer actuele video's

Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws

Aanraders Op TV