Serierecensie: 1985 is snoeiharde Belgische misdaadserie over De Bende van Nijvel

Serierecensie: 1985 is snoeiharde Belgische misdaadserie over De Bende van Nijvel
Met Tijmen Govaerts, Mona Mina Leon en Aimé Claeys

Film :

Vanaf 11 mei is de misdaadserie 1985 te zien op NPO 3. De zaak rond de Bende van Nijvel mag, samen met de zaak Marc Dutroux, een van de grootste Belgische open wonden van het afgelopen decennia worden genoemd. Deze serie laat op meeslepende en aangrijpende manier zien hoe deze inktzwarte gebeurtenissen een land op zijn kop zetten. Lees hier de serierecensie van 1985.

Gids.tv bekijkt als eerste alle nieuwe films en series in de bioscoop en on-demand. Lees hier al onze film- en serierecensies.

Marc, Franky en Vicky
Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten en speelt zich af in de roerige jaren 80, toen de Bende van Nijvel volop terreur zaaide. De reeks volgt drie jongvolwassenen die terechtkomen in het oog van de storm, wanneer de bende brutale overvallen pleegt en grote spanningen tussen de onderzoekers verhinderen om de zaak op te lossen.

Acteur Tijmen Govaerts (Marc De Vuyst), Aimé Claeys (Franky Verhellen) en Mona Mina Leon (Vicky Verhellen) in de serie '1985'

Beoordeling van Gids.tv: ★★★★

Entertainment-score: 75% | IMDb ★ 8,0

Regisseur Wouter Bouvijn (bekend van de series De Twaalf en van Red Light) weet met deze imponerende serie feiten en fictie te mengen. De cast is waanzinnig met ijzersterke rollen voor acteurs Tijmen Govaerts en Aimé Claeys. Ook acteur Roda Fawaz zet een uitstekende rol neer als de meedogeloze crimineel Madani Bouhouche. De vele vraagtekens rond de zaak en de enorme onrust die de misdaden van de bende veroorzaakten, zorgen ervoor dat ‘Nijvel’ nog steeds leeft in België. Je vraagt je tijdens het kijken van deze serie toch telkens af hoe dit zo heeft kunnen gebeuren. Een misdaadserie die gezien moet worden, pure kwaliteit, héél heftig maar erg goed. Vier sterren.

Cast
Naast Tijmen Govaerts (De Kraak) en Aimé Claeys (Wij) zijn ook Mona Mina Leon (Étangs Noirs), Peter van den Begin (De Twaalf), Tom Vermeir (H4Z4RD), Ruth Becquart (Undercover), Barbara Sarafian (Glad IJs) en Roda Fawaz (Unseen) te zien in deze serie. Deze productie is gemaakt door Wouter Bouvijn (Red Light en De Twaalf).

Vanaf 11 mei 2023 is de misdaadserie 1985 wekelijks te zien op NPO 3 en NPO Start. Deze serie bevat acht afleveringen van ongeveer 50 minuten en staat nu al helemaal op NPO Plus. Genre: misdaad, drama.

Actuele video's

Meer actuele video's