Recensie: Ruby Gillman, Teenage Kraken is vermakelijk wateravontuur in de bioscoop

Recensie: Ruby Gillman, Teenage Kraken is vermakelijk wateravontuur in de bioscoop
Nieuwe Dreamworks animatiefilm

Film :

Vanaf woensdag 28 juni draait de nieuwe film Ruby Gillman, Teenage Kraken (en de Nederlandse versie: Ruby Kieuwmans: Tiener met Tentakels) in de Nederlandse bioscopen. Dreamworks bracht vorig jaar het pareltje Puss in Boots: The Last Wish en na films als Super Mario Bros. (van Illumination) en Across the Spider-Verse (van Sony Animation) zijn de verwachtingen hoog. Kunnen ze die waarmaken? Lees hier de filmrecensie van Ruby Gillman, Teenage Kraken.

Gids.tv bekijkt als eerste alle nieuwe films en series in de bioscoop en on-demand. Lees hier al onze film- en serierecensies.

Ben ik echt onzichtbaar?
De lieve en onhandige zestienjarige Ruby Gillman doet wanhopig haar best om erbij te horen op Oceanside High, maar meestal voelt ze zich onzichtbaar. Als ze op een dag in het water gaat, tegen de wensen van haar overbezorgde moeder in, ontdekt Ruby dat ze een afstammeling is van een lange lijn krakenkoninginnen en krijgers.

Lana Condor is de stem van Ruby in 'Ruby Gillman Teenage Kraken'. Bron: Universal/Dreamworks

Beoordeling van Gids.tv: ★★½

Entertainment-score: 65% | IMDb ★ 5,9

We hebben de laatste tijd wel meer 'transformatie'-animatiefilms gezien: Luca en Turning Red van Pixar bijvoorbeeld. Wat dat betreft doet DreamWorks eigenlijk nauwelijks iets nieuws. Toch voelt de animatie ook in deze film weer een beetje anders: nauwelijks rechte lijnen en alles organisch, maar wel duidelijk driedimensionaal. Het is jammer dat de personages zo af en toe iets meer driedimensionaal zijn: vooral de bijrollen zijn moeilijk serieus te nemen. Het is dus weer een ouderwetse Dreamworks-film gemaakt om de kids te vermaken in de bioscoop en ook voor de ouders is het zo af en toe best wel leuk. De kijker van een goede animatiefilm als Puss in Boots: The Last Wish, die zowel voor ouders als voor kinderen fijn en vermakelijk is, moet niet bij deze film zijn. 2,5 ster.

Cast
In de stemmencast vinden we Lana Condor (To All the Boys I Loved Before), Annie Murphy (Schitts Creek), Toni Colette (Knives Out) en Colman Domingo (Rustin). In de Nederlandse stemmencast vinden we onder meer Rozemarijn Wind, Tina de Bruin, Erik van Muiswinkel en Karin Bloemen. De film is geregisseerd door Kirk DeMicco (The Croods).

Vanaf 28 juni 2023 is Ruby Gillman, Teenage Kraken te zien in de Nederlandse bioscopen. Ook de Nederlandse versie Ruby Kieuwmans: Tiener met Tentakels is vanaf dan te zien. Genre: animatie, familie, komedie. Tijdsduur: 91 minuten.

Actuele video's

Meer actuele video's