Dit zijn alle Zomergasten van 2023: o.a. Khadija Arib, Kamagurka en Hoyte van Hoytema

Dit zijn alle Zomergasten van 2023: o.a. Khadija Arib, Kamagurka en Hoyte van Hoytema
Theo Maassen neemt het stokje over van Janine Abbring

Kijktip :

Vanaf zondag 23 juli kun je weer kijken naar een nieuw seizoen van Zomergasten. Niet alleen nemen vier gloednieuwe gasten plaats aan tafel, ook zit Theo Maassen voor het eerst op de stoel van de presentator. Maassen neemt het stokje over van Janine Abbring en heeft vier spraakmakende gasten weten te strikken voor het avondvullende interviewprogramma.

Zomergasten gemist? Kijk elke aflevering terug via Gids.tv.

Zondag 23 juli: Thomas Hertog

Thomas Hertog is kosmoloog en hoogleraar theoretische natuurkunde aan de KU Leuven. Hij geldt als een van de belangrijkste kosmologen van deze tijd. Twintig jaar lang onderzocht hij met mentor en goede vriend Stephen Hawking de oorsprong van het heelal. Recent schreef hij de internationale bestseller Het ontstaan van de tijd, waarin hij hun laatste ideeën uitwerkt en een revolutionaire kijk op mens en kosmos presenteert. Eén waarin blijkt dat tijd waarschijnlijk een illusie is en vaste natuurwetten niet bestaan. Het boek is vertaald in 27 talen. Hertog promoveerde aan de Universiteit van Cambridge en werkte daarna aan de Universiteit van Californië en aan het Centre Européenne pour la Recherche Nucléaire (CERN) in Genève.

Zondag 30 juli: Hoyte van Hoytema

Hoyte van Hoytema is een van de meest gevraagde cinematografen in de hedendaagse film. Hij was verantwoordelijk voor de cinematografie van Her van Spike Jonze, horrorfilm Nope van Jordan Peele en de James Bond-film Spectre van Sam Mendes. Het bekendst is hij als ‘de rechterhand’ van Christopher Nolan. Samen maakten ze de blockbusters Interstellar, Tenet en Dunkirk. Voor deze laatste film ontving Van Hoytema een Oscarnominatie, de eerste ooit voor een Nederlandse cameraman. Op 20 juli komt zijn nieuwste samenwerking met Nolan uit in de bioscopen: Oppenheimer, een film over de theoretisch natuurkundige die de eerste atoombom ontwikkelde.

Zondag 6 augustus: Khadija Arib

Khadija Arib werd in 1960 geboren in het Marokkaanse dorp Hedami, in de omgeving van Casablanca. Haar vader trok als gastarbeider naar Nederland. Op haar vijftiende verhuisde zij hem met haar moeder achterna, naar Rotterdam-Noord. Politica wilde ze naar eigen zeggen nooit worden. Ze had zich uit ergernis over de koers van de partij begin jaren negentig gemeld als lid van de Partij van de Arbeid, toen nog een onbetwiste volkspartij en de natuurlijke thuishaven van veel migranten. Toen ze gescout werd voor de Tweede Kamer, bleek ze op haar plek, en viel Arib op als onafhankelijke en heldere stem in het debat. In 2016 werd Arib gekozen tot Kamervoorzitter. Als gezicht van de Kamer werd ze snel populair, ze gold als gevat en charmant en stond boven de partijen.

Zondag 13 augustus: Bibi Dumon Tak

Bibi Dumon Tak is bekend om haar non-fictie kinderboeken over dieren. Ze won in 2023 zowel een Zilveren Griffel als de Woutertje Pieterseprijs voor Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda (samen met illustratrice Annemarie van Haeringen). Als vertelvorm hanteert ze dieren - van de poetsvis tot de helmkasuaris - die spreekbeurten over elkaar geven en zo in aantrekkelijke vorm de feiten overbrengen aan de lezer. Ook in haar werk voor volwassenen baseert ze zich op de werkelijkheid.

Zondag 20 augustus: Kamagurka

Kamagurka is het pseudoniem van Luc Zeebroek, geboren in 1956 in het Belgische kustdorp Nieuwpoort. Als kind was hij altijd aan het tekenen. Toch was zijn tekenleraar op de lagere school vreemd genoeg niet blij met Lucs passie voor het vak. De jonge Luc hield zich niet aan de opdrachten, vond de kaders beknellend, wilde geen kubussen natekenen, maar zijn eigen gang kunnen gaan. Het talent zocht een uitweg, en een jaar of vijftien na Luc werd Kamagurka geboren. Lucs vader, afkomstig uit een streek waar de Eerste én de Tweede Wereldoorlog diepe sporen hadden nagelaten, maakte zich zorgen om het 'geteken' van zijn zoon. 'Als het weer oorlog wordt, weten ze je te vinden'. Het zou dus handig zijn om een pseudoniem te hebben. De jonge Luc, gek van judo, wilde een naam die klonk als een Oosterse vechtsport. Kamagurka. Áls ze het onthouden, vergeten ze het daarna nooit meer, dacht hij.

Zondag 27 augustus: Alida Dors

Alida Dors is theatermaker en choreograaf en sinds het voorjaar van 2020 artistiek directeur van Theater Rotterdam. Theater Rotterdam (TR) ontstond na een fusie van het Ro Theater, Productiehuis Rotterdam en de Rotterdamse Schouwburg en is een van de drie grootste publieke theaterinstellingen van Nederland. In september 2022 opende Dors het jaarlijkse Nederlands Theaterfestival – waar de meest indrukwekkende voorstellingen van het seizoen worden hernomen en de belangrijkste Nederlandse toneelprijzen worden uitgereikt - met een pleidooi voor meerstemmigheid in de Nederlandse theatersector. Afgelopen seizoen ging ook haar dansvoorstelling Primisi in première, en maakte ze de choreografieën voor het stuk The Story of Travis in regie van Romana Vrede. Die laatste productie is geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival 2023 en zal in september nogmaals te zien zijn.

Het nieuwe seizoen van Zomergasten is vanaf zondag 23 juli wekelijks om 20.15 uur te zien op NPO 2. Je kunt de beste fragmenten en alle afleveringen van Zomergasten terugkijken bij Gids.tv.

Actuele video's

Meer actuele video's