Recensie 'One Life': kijken of skippen?

Kijken of skippen: voor One Life zijn zakdoeken geen overbodige luxe
Anthony Hopkins laat het weer zien

Film :

Er zijn een aantal hoofden die op een filmposter kunnen staan die ons automatisch de bioscoopzaal in trekken. Anthony Hopkins is er daar absoluut eentje van. Zeker in een oer-Britse productie waar ook nog eens een oorlogstintje aan zit. We kunnen niet wachten.

Gids.tv bekijkt als eerste alle nieuwe films en series in de bioscoop en on-demand. Lees onze beoordelingen van de nieuwste films en series op de streamingdiensten en in de bioscoop.

"You save one life, you save many"
De film vertelt het inspirerende, waargebeurde verhaal van Sir Nicholas Winton, door wiens inspanningen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog meer dan zeshonderd voornamelijk Joodse kinderen uit de handen van de Nazi’s werden gered. Jarenlang zette hij en een aantal vrienden zich in om de kinderen veilig naar het Verenigd Koninkrijk te brengen, waar zij veelal geadopteerd werden door Britse gezinnen.

One Life - kijken of skippen?

Hieronder volgt een spoilervrije recensie van de film.

Wat wij er van vinden
Dit verhaal raakt je, of je nu wil of niet. De heldendaden van de zeer bescheiden Sir Nicholas - die zelf niks wil weten van de grote woorden die gebruikt worden om zijn daden te typeren - worden op een mooie manier aan elkaar geknoopt door regisseur James Hawes, alhoewel het soms een beetje verwarrend is wanneer de twee verhalen samenkomen. Het kan natuurlijk ook moeilijk misgaan als je Sir Anthony Hopkins hebt kunnen strikken voor een rol die zoveel verschillende emoties moet portretteren. We mogen ons in de gelukkige omstandigheid weten dat deze 86-jarige superster nog nieuwe films maakt en dat wij dat op het grote scherm mogen zien.

Kijken of skippen?
Ons oordeel is: kijken. Je mag echt één ding niet vergeten als je naar de bioscoop vertrekt: zakdoeken. We hebben een lange tijd geen film gezien die een zaal vol tranen veroorzaakte.

Beoordeling van Gids.tv: ★★★½

One Life is nu te zien in de Nederlandse bioscopen. Regie: James Hawes. Cast: Anthony Hopkins, Johnny Flynn, Helena Bonham Carter, Jonathan Pryce, Lena Olin. Genre: drama, historie. Tijdsduur: 110 minuten.

Johnny Flynn als de jonge Sir Nicholas Winton in 'One Life'. Bron: The Searchers

Actuele video's

Meer actuele video's