Staken op leven en dood gemist? Bekijk hier de hele uitzending

Staken op leven en dood gemist? Bekijk hier de hele uitzending

Staken op leven en dood gemist? Bekijk hier de hele uitzending Waarom staan de aangrijpende gebeurtenissen van de April-meistakingen van 1943 niet in ons collectief geheugen gegrift? Erik Dijkstra gaat in de nieuwe documentaireserie Staken op leven en dood proberen daar iets aan te doen. De vonk29 april 1943. Als de Duitsers aankondigen dat ze alle voormalige Nederlandse militairen willen deporteren, ontsteekt een telefoniste bij de Storkfabriek in Hengelo een vonk die binnen één dag leidt tot de grootste staking die Nederland ooit gekend heeft: de April-meistakingen. Bloedig terugslaanVan de Limburgse mijnstreek tot het platteland van Friesland, door het hele land wordt overmoedig gestaakt. Hanns Albin Rauter, de hoogste SS'er in Nederland, vreest dat de staking Engeland zal aanzetten tot een invasie, en hij besluit bloedig terug te slaan. Zoals in Marum in Groningen, waar zestien onschuldige burgers worden geëxecuteerd. Bekijk ook Zeer verdrietig nieuws voor Erik Dijkstra: zijn zus Astrid is overleden Bekijk deze video » Erik Dijkstra heeft nieuwe liefde, maar houdt tattoo van ex Hester (Shownieuws) Bekijk deze video »
Uitzending :
Staken op leven en dood gemist? Bekijk hier de hele uitzending
TIP: Kijk deze aflevering zonder reclame terug op NLZIET. De eerste 14 dagen gratis. Klik hier.
Maandag 24 april 2023 om 23:14

Waarom staan de aangrijpende gebeurtenissen van de April-meistakingen van 1943 niet in ons collectief geheugen gegrift? Erik Dijkstra gaat in de nieuwe documentaireserie Staken op leven en dood proberen daar iets aan te doen.

De vonk
29 april 1943. Als de Duitsers aankondigen dat ze alle voormalige Nederlandse militairen willen deporteren, ontsteekt een telefoniste bij de Storkfabriek in Hengelo een vonk die binnen één dag leidt tot de grootste staking die Nederland ooit gekend heeft: de April-meistakingen.

Bloedig terugslaan
Van de Limburgse mijnstreek tot het platteland van Friesland, door het hele land wordt overmoedig gestaakt. Hanns Albin Rauter, de hoogste SS'er in Nederland, vreest dat de staking Engeland zal aanzetten tot een invasie, en hij besluit bloedig terug te slaan. Zoals in Marum in Groningen, waar zestien onschuldige burgers worden geëxecuteerd.

Bekijk hier alle video's en artikelen van Staken op leven en dood

Actuele video's

Meer actuele video's