Documentaire God schittert door afwezigheid donderdag te zien op NPO 2

Documentaire God schittert door afwezigheid donderdag te zien op NPO 2
Erik Fransman onderzoekt familiegeschiedenis

Kijktip :

Donderdag is de documentaire God schittert door afwezigheid te zien op NPO 2. In deze documentaire onderzoekt Erik Fransman zijn familiegeschiedenis en de daarbij behorende Joodse tradities. Tijdens deze zoektocht stuit hij ook op het veelal onbesproken oorlogsverleden van de familie Fransman.

God schittert door afwezigheid gemist? Kijk de hele documentaire terug via Gids.tv.

Weerzin
Daarnaast gaat Fransman ook de confrontatie aan met zijn eigen weerzin tegen religie. Een eerste bezoek aan 'Het beloofde land' geeft hem ruimte om te reflecteren. Bij de zoektocht naar zijn Joodse identiteit staat Fransman ook stil bij het eerste afspraakje van zijn grootouders net voor de oorlog. Verder bestookt Erik zijn familie met vragen, die hij stelt om zo dichter bij de kern van zijn Joodse gevoel te komen.

Verbergen
Hoe kan zijn oom Rob met zijn gezin de religieuze Joodse tradities omarmen terwijl ze niet gelovig zijn? Waarom heeft oom Joost daarentegen zijn hele leven geprobeerd zijn Joodse komaf te verbergen? Eriks nicht Vivian heeft na een periode in Israël te hebben gewoond, haar joods-zijn volledig omarmd. Zij draait de rollen om en confronteert Erik met een kritische wedervraag.

De documentaire God schittert door afwezigheid is donderdag 14 juli om 23.15 uur te zien op NPO 2. Na afloop kun je de docu God schittert door afwezigheid terugkijken bij Gids.tv.

Actuele video's

Meer actuele video's