Docuserie De aarde beeft is vanaf vrijdag 12 januari te zien op NPO 2

Docuserie De aarde beeft is vanaf vrijdag 12 januari te zien op NPO 2
Over de omstreden gaswinning in Groningen

Kijktip :

Vanaf vrijdag 12 januari kun je op NPO 1 kijken naar De aarde beeft. Winfried Baijens presenteert deze vierdelige documentaireserie, die draait om de gaswinning in Groningen. Want de gaswinning werd in het begin zeer positief ontvangen, maar had uiteindelijk veel negatieve gevolgen voor de inwoners.

De aarde beeft gemist? Kijk elke aflevering terug via Gids.tv.

Meer dan gas
Deze serie gaat over de vondst van de gasbel, het gejuich alom in Nederland, de economische bomen die tot de hemel reiken en de gevolgen en de nasleep voor de inwoners. Maar Groningen is meer dan gas. De aarde beeft is ook een serie over de Groningers zelf, de geschiedenis, het land en de bewoners: de luchten, melancholie, het hoge land en de oude dorpskernen. Presentator Winfried Baijens ontmoet bekende en onbekende Groningers en zoekt uit wat de provincie onderscheidt van en verbindt met de rest van Nederland.

Aardbevingen
De gaswinning in Groningen is inmiddels na zestig jaar stopgezet, terwijl die eind jaren 50 juist heel positief begon. In 1959 wordt boer Boon uit Kolham beroemd als onder zijn grond het dan grootste gasveld van Europa wordt aangeboord. In de jaren 80 blijken er zorgwekkende kanten aan de gaswinning te zitten en worden scheuren in Groningse huizen aangetroffen. Klokkenluiders trekken aan de bel, maar zij worden niet gehoord. Uiteindelijk trilt het flink in de Groningse bodem, met de beving van Huizinge in 2012 als voorlopig hevigste beving ooit. Met onder andere singer-songwriter Marlene Bakker en klokkenluider Hans Roest.

De aarde beeft is vanaf vrijdag 12 januari wekelijks om 20.30 uur te zien op NPO 2. Je kunt de beste fragmenten en alle afleveringen van De aarde beeft terugkijken via Gids.tv.

Actuele video's

Meer actuele video's