Top 10 met beste rollen van Daniel Day-Lewis

Top 10 met beste rollen van Daniel Day-Lewis
Lees hier ook waar je de films kunt streamen

Kijktip :

Vandaag (29 april) wordt Daniel Day-Lewis 62 jaar. De (naar eigen zeggen) gepensioneerde Britse acteur is de enige die ooit drie Oscars voor Beste Acteur heeft gewonnen, en hij wordt beschouwd als één van de beste acteurs van de laatste dertig jaar. Gids.tv selecteerde zijn tien beste rollen.

1. Daniel Plainview in There Will Be Blood (2007, IMDB ★ 8,2)
Daniel Day-Lewis is op zijn angstaanjagendst in de epische film There Will Be Blood van regisseur Paul Thomas Anderson. Day-Lewis speelt de hebberige Daniel Plainview, die een enorme oliebron aanboort in de buurt van Los Angeles. Door zijn hebberigheid kan Day-Lewis zich wenden tot de verschrikkelijkste kant van zijn ziel, en hij gaat helemaal op in het personage. Hij won er uiteindelijk zijn tweede Oscar voor. Lees hier waar je There Will Be Blood kunt kijken.

2. Christy Brown in My Left Foot (1989, IMDB ★ 7,9)
Hoewel Day-Lewis al een paar jaar aan de weg timmerde als acteur, betekende My Left Foot zijn grote doorbraak. Hij speelt Christy Brown, die bijna volledig verlamd is. Hij groeit op in een arme Ierse familie, maar wordt uiteindelijk schrijver én schilder door alleen zijn linkervoet te gebruiken. Dat is het enige deel van zijn lichaam waar hij controle over heeft. Met zijn ontroerende vertolking veroverde Day-Lewis de harten van de filmcritici. Zijn eerste Oscar was het gevolg. Lees hier waar je My Left Foot kunt streamen.

3. Abraham Lincoln in Lincoln (2012, IMDB ★ 7,4)
Het zal je niet verrassen dat we beginnen met de drie rollen waarvoor Day-Lewis een Oscar won. Dit is de derde: hij speelt de legendarische Amerikaanse president Abraham Lincoln in een film geregisseerd door Steven Spielberg. Day-Lewis meet zich op onnavolgbare wijze de statigheid van Lincoln aan. De film focust zich op de periode waarin Lincoln vocht voor afschaffing van de slavernij, en Day-Lewis weet je als kijker helemaal mee te slepen in zijn strijd. Lees hier waar je Lincoln kunt kijken.

4. William 'Bill the Butcher' Cutting in Gangs of New York (2002, IMDB ★ 7,5)
Velen vonden dat Day-Lewis ook voor de rol van Bill the Butcher een Oscar had verdiend, maar die ging naar Adrien Brody voor The Pianist. Neemt niet weg dat Day-Lewis in Gangs of New York welhaast nog angstaanjagender is dan in There Will Be Blood. Bill the Butcher is een maniakale gek die over lijken gaat in de strijd tussen verschillende 'gangs' in het New York van halverwege de negentiende eeuw. Lees hier waar je Gangs of New York kunt streamen.

5. Gerry Conlon in In the Name of the Father (1993, IMDB ★ 8,1)
Opnieuw een ontroerende rol van Day-Lewis, als een ten onrechte van terrorisme beschuldigde Ier. Hij wordt verdacht van een bomaanslag die uit naam van de IRA is gepleegd, en opgesloten in de gevangenis, waar het leven niet over rozen gaat. Ook zijn vader (gespeeld door Pete Postlethwaite) wordt in de gevangenis gegooid, maar de mannen krijgen hulp van de koppige advocaat Gareth Peirce (Emma Thompson). Lees hier waar je In the Name of the Father kunt kijken.

6. Reynolds Woodcock in Phantom Thread (2017, IMDB ★ 7,5)
De film waarmee Day-Lewis zijn pensioen aankondigde: dit zou zijn laatste werk als filmacteur worden. Dat is nog even afwachten, maar mocht het zo zijn, dan is het een fraai slotakkoord voor de geroemde acteur. Hij speelt Reynolds Woodcock, een ietwat stijve kleermaker die gegrepen wordt door verliefdheid. Het leidt tot een machtsstrijd binnen zijn huishouden, aangezien hij samenwoont met zijn zus. Lees hier waar je Phantom Thread kunt streamen.

7. Hawkeye / Nathaniel Poe in The Last of the Mohicans (1992, IMDB ★ 7,8)
Zelfs voor een actiefilm was Day-Lewis niet te beroerd. The Last of the Mohicans is dan ook een episch historisch drama waarin Day-Lewis de geadopteerde witte zoon van een indianenstam speelt. Ze worden bedreigd door de Britse bezetters van de Verenigde Staten en moeten strijden om hun land te behouden. In deze prachtige film is er naast actie ook plek voor romantiek, stijlvol geregisseerd door meesterfilmer Michael Mann (Heat, The Insider). Lees hier waar je The Last of the Mohicans kunt kijken.

8. Newland Archer in The Age of Innocence (1993, IMDB ★ 7,2)
Vóór Gangs of New York was dit de eerste samenwerking van Day-Lewis met grootmeester Martin Scorsese. Beide films zijn een historisch drama, maar daarmee houdt elke vergelijking op. The Age of Innocence speelt zich af in de hogere kringen van de Amerikaanse maatschappij, waar Newland Archer wordt verscheurd door zijn liefde voor twee vrouwen: de jonge May Welland (Winona Ryder) en de gravin Ellen Olenska (Michelle Pfeiffer). Lees hier waar je The Age of Innocence kunt streamen.

9. Cecil Vyse in A Room with a View (1985, IMDB ★ 7,4)
Eén van de eerste films waarin de bijdrage van Day-Lewis echt opviel. A Room with a View is enigszins vergelijkbaar met The Age of Innocence, alleen speelt deze film zich in het Engeland van begin twintigste eeuw af. Day-Lewis speelt de bijrol van Cecil Vyse, die wil trouwen met de eigenwijze Lucy Honeychurch (Helena Bonham Carter). Zij heeft echter een oogje op George Emerson (Julian Sands). Opnieuw een strijd op het gebied van de liefde dus. Lees hier waar je A Room with a View kunt kijken.

10. Danny Flynn in The Boxer (1997, IMDB ★ 7,1)
Dat Day-Lewis personages van alle soorten en maten kan spelen, is inmiddels wel duidelijk. Uit The Boxer blijkt zijn 'range' als acteur nog maar eens. Hij speelt Danny Flynn, die na veertien jaar uit de gevangenis wordt vrijgelaten. Flynn wil zijn leven weer opbouwen, en besluit een boksschool voor jongens op te zetten in Belfast. Zijn verleden als lid van de IRA blijft hem echter achtervolgen. Naast Day-Lewis spelen ook Emily Watson en Brian Cox prachtige rollen. Lees hier waar je The Boxer kunt streamen.

Wat is jouw favoriete rol van Daniel Day-Lewis? Laat het hieronder aan ons weten!

Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Top 10 met beste rollen van Daniel Day-Lewis of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV