Docu De schatten van de Krim gemist? Bekijk hier de hele uitzending

Docu De schatten van de Krim gemist? Bekijk hier de hele uitzending
Docu: De schatten van de Krim

Docu De schatten van de Krim gemist? Bekijk hier de hele uitzending Het is een noodlottig toeval dat uitloopt op een haast onontwarbaar probleem: terwijl begin 2014 in het Amsterdamse Allard Pierson Museum een expositie van kunstschatten uit de Krim is te zien, wordt dit gebied geannexeerd door Rusland. Wat moet er na de expositie gebeuren met de kunstschatten? Dat vraagstuk wordt behandeld in de documentaire De schatten van de Krim. ScheidsrechterAan wie moeten de unieke archeologische vondsten worden geretourneerd, na afloop van de tentoonstelling? De lokale musea op de Krim die ze in vertrouwen hebben uitgeleend? Of aan Oekraïne, het land waar de Krim onder viel vóór de annexatie? Nederland is ongewild gebombardeerd tot scheidsrechter. De documentaire biedt unieke toegang tot de beide hoofdrolspelers in het conflict. IdentiteitDe schatten van de Krim focust zich op de identiteit van beide volken die zijn geworteld in een stormachtige geschiedenis. Aan de ene kant zijn er de musea van de Krim, die zich nu bevinden op Russisch grondgebied, met geëmotioneerde museumdirecteuren die vrezen hun topstukken kwijt te zijn. Aan de andere kant is er de Oekraïense regering, die vindt dat de schatten altijd al hun eigendom waren. Bekijk ook Op1: Robert Serry werd bij Russische inname De Krim bijna gedeporteerd Bekijk deze video » Op1 gemist? Oekraïense staatssecretaris Emine Dzhaparova vreest voor oorlog in Europa Bekijk deze video »
Uitzending :
Werkt de video hierboven niet? Bekijk de uitzending hier op NPO.
TIP: Kijk deze aflevering zonder reclame terug op NLZIET. De eerste maand gratis. Klik hier.

Het is een noodlottig toeval dat uitloopt op een haast onontwarbaar probleem: terwijl begin 2014 in het Amsterdamse Allard Pierson Museum een expositie van kunstschatten uit de Krim is te zien, wordt dit gebied geannexeerd door Rusland. Wat moet er na de expositie gebeuren met de kunstschatten? Dat vraagstuk wordt behandeld in de documentaire De schatten van de Krim.

Scheidsrechter
Aan wie moeten de unieke archeologische vondsten worden geretourneerd, na afloop van de tentoonstelling? De lokale musea op de Krim die ze in vertrouwen hebben uitgeleend? Of aan Oekraïne, het land waar de Krim onder viel vóór de annexatie? Nederland is ongewild gebombardeerd tot scheidsrechter. De documentaire biedt unieke toegang tot de beide hoofdrolspelers in het conflict.

Identiteit
De schatten van de Krim focust zich op de identiteit van beide volken die zijn geworteld in een stormachtige geschiedenis. Aan de ene kant zijn er de musea van de Krim, die zich nu bevinden op Russisch grondgebied, met geëmotioneerde museumdirecteuren die vrezen hun topstukken kwijt te zijn. Aan de andere kant is er de Oekraïense regering, die vindt dat de schatten altijd al hun eigendom waren.


Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Docu De schatten van de Krim gemist? Bekijk hier de hele uitzending of klik hier als je dit een leuke video vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV