Het Rampjaar 1672 gemist? Bekijk hier de hele uitzending

Het Rampjaar 1672 gemist? Bekijk hier de hele uitzending

Het Rampjaar 1672 gemist? Bekijk hier de hele uitzending Dit jaar herdenken we dat het 350 jaar geleden is dat het Nederlandse Rampjaar plaatsvond. De nieuwe geschiedenisserie Het Rampjaar 1672 vertelt over dit belangrijke jaar in de vaderlandse geschiedenis. In een spannende reconstructie wordt getoond en verteld hoe de basis voor het Rampjaar eigenlijk al wordt gelegd in 1648, bij de Vrede van Münster. Alle fragmenten uit deze uitzending Het Rampjaar 1672 vanaf vrijdag te zien op NPO 2: bekijk de trailer Bekijk deze video » TegenstellingenEen schitterende toekomst ligt in het verschiet voor de jonge, welvarende Republiek die Nederland dan is. Maar onder de oppervlakte borrelen al de tegenstellingen, tussen Oranjegezinden en staatsgezinden, tussen het machtige Holland en de overige gewesten en vooral tussen dat kleine zelfbewuste landje dat de wereld verovert en de grote landen eromheen, die met leedwezen zien hoe die brutale Republiek zich verrijkt ten koste van henzelf. Eerste afleveringIn de eerste aflevering gaan we terug naar 1650. Rond de wieg van Willem III hangen zwarte gordijntjes. De Oranjes rouwen om Willem II die onverwachts gestorven is aan de pokken. De dood van de 24-jarige stadhouder, een week voor de geboorte van zijn zoon, zet de positie van het Huis van Oranje en daarmee ook de toekomst van de baby op het spel. De provincies, het machtige Holland voorop, zien hun kans schoon om de familie haar erfelijke functies te ontnemen.
Uitzending :
Het Rampjaar 1672 gemist? Bekijk hier de hele uitzending
TIP: Kijk deze aflevering zonder reclame terug op NLZIET. De eerste 14 dagen gratis. Klik hier.
Vrijdag 21 oktober 2022 om 23:18

Dit jaar herdenken we dat het 350 jaar geleden is dat het Nederlandse Rampjaar plaatsvond. De nieuwe geschiedenisserie Het Rampjaar 1672 vertelt over dit belangrijke jaar in de vaderlandse geschiedenis. In een spannende reconstructie wordt getoond en verteld hoe de basis voor het Rampjaar eigenlijk al wordt gelegd in 1648, bij de Vrede van Münster.

Tegenstellingen
Een schitterende toekomst ligt in het verschiet voor de jonge, welvarende Republiek die Nederland dan is. Maar onder de oppervlakte borrelen al de tegenstellingen, tussen Oranjegezinden en staatsgezinden, tussen het machtige Holland en de overige gewesten en vooral tussen dat kleine zelfbewuste landje dat de wereld verovert en de grote landen eromheen, die met leedwezen zien hoe die brutale Republiek zich verrijkt ten koste van henzelf.

Eerste aflevering
In de eerste aflevering gaan we terug naar 1650. Rond de wieg van Willem III hangen zwarte gordijntjes. De Oranjes rouwen om Willem II die onverwachts gestorven is aan de pokken. De dood van de 24-jarige stadhouder, een week voor de geboorte van zijn zoon, zet de positie van het Huis van Oranje en daarmee ook de toekomst van de baby op het spel. De provincies, het machtige Holland voorop, zien hun kans schoon om de familie haar erfelijke functies te ontnemen.

Actuele video's

Meer actuele video's