Recensie: in Corsage zie je keizerin Elisabeth van Oostenrijk roken, spuiten en slikken

Recensie: in Corsage zie je keizerin Elisabeth van Oostenrijk roken, spuiten en slikken
Met Vicky Krieps

Film :

Vanaf 15 september is de film Corsage te zien in de Nederlandse bioscopen. Vergeet de romantische en beroemde Romy Schneider als Sissi uit 1955, want actrice Vicky Krieps zet een hele andere keizerin Elisabeth neer - maar de tragedie blijft. Lees hier de filmrecensie van Corsage.

Gids.tv bekijkt als eerste alle nieuwe films en series in de bioscoop en on-demand. Lees hier al onze film- en serierecensies.

40ste verjaardag
Corsage is een fictief verslag van de latere jaren van keizerin Elisabeth van Oostenrijk. Op kerstavond 1877 wordt Elisabeth veertig en daarmee wordt ze officieel als een oude vrouw beschouwd. Ze probeert haar publieke imago te behouden. Ooit werd Elisabeth verafgood vanwege haar oogverblindende schoonheid.

Actrice Vicky Krieps in de dramafilm 'Corsage'

Beoordeling van Gids.tv: ★★★½

Entertainment-score: 70% | IMDb ★ 7,2

De Oostenrijkse filmmaker Marie Kreutzer zet het traditionele kostuumdrama op z'n kop. Corsage is een mooie sfeerschets van een belangrijk jaar in het leven van keizerin Elisabeth in Beieren. De film past duidelijk in het hokje art house, maar kan ook het grote publiek boeien. Dit is ook te danken aan de imponerende actrice Vicky Krieps, die terecht de prijs voor Beste Actrice won op het Filmfestival van Cannes. Wie zwierige romantiek wil zit niet goed met Corsage: dit is een rauwe kijk op het leven van een bijzondere vrouw. Ook het feit dat "ouder worden" als verval en verlies werd gezien, is de hele film voelbaar. Niet voor iedereen misschien, maar zeker een verademing om eens een "andere" Sissi te zien. Drieënhalve ster.

Meer Sissi...
We zijn nog niet klaar met de legendarische keizerin Elisabeth. Min of meer tegelijk met Corsage werden rond de keizerin nog een speelfilm (Sisi & ich, verwacht in 2023) en maar liefst twee tv-series gedraaid: de Duitse miniserie Sisi werd vorig jaar uitgezonden door de NPO en The Empress verschijnt eind deze maand op streamingdienst Netflix.

Bron: The Searchers

Cast
Naast Vicky Krieps (Phantom Thread) en Florian Teichtmeister (The Diary of Anne Frank) zijn ook Aaron Friesz (Im Schatten der Angst), Katharina Lorenz (Blame Game) en Colin Morgan (The Happy Prince) te zien in deze film. Deze productie is geregisseerd door Marie Kreutzer (We Used to Be Cool).

Vanaf 15 september 2022 is de film Corsage te zien in de bioscoop. Genre: biografie, drama, geschiedenis. Speelduur: 112 minuten.

Actuele video's

Meer actuele video's