Schokkende documentaire Dodelijke zorg donderdag te zien op NPO 2

Schokkende documentaire Dodelijke zorg donderdag te zien op NPO 2
Veel doden door slechte software in ziekenhuizen?

Kijktip :

Iedereen die in Nederland naar het ziekenhuis gaat, verwacht de beste zorg. Maar wat als er fouten worden gemaakt door slecht functionerende software? Dat de software aangeeft dat je linkerborst afgezet moet worden in plaats van je rechterborst? In de documentaire Dodelijke zorg onthullen artsen dat er ieder jaar mogelijk honderden patiënten in Nederlandse ziekenhuizen sterven door gebrekkige software.

Dodelijke zorg gemist? Kijk de hele documentaire terug via Gids.tv.

Marionet
Onderzoeksjournalist Wilfried Koomen onderzocht drie jaar lang de Nederlandse ziekenhuiszorg en deed schokkende ontdekkingen. Waarom betalen ziekenhuizen tientallen miljoenen aan leveranciers die falende softwarepakketten maken? Waarom nemen IT-bedrijven meldingen over sterfgevallen en andere levensbedreigende situaties niet serieus? Door de monopoliepositie van softwareleveranciers worden ziekenhuizen gegijzeld, wie het pakket aanschaft wordt een marionet in hun handen.

Onderzoek
De grootste leverancier van ziekenhuissoftware is ChipSoft, dat zeventig procent van de Nederlandse markt in handen heeft. Vorig jaar startte de Autoriteit Consument en Markt een onderzoek naar machtsmisbruik in de branche. De uitkomsten van het onderzoek laten op zich wachten, omdat een van de onderzochte partijen – vermoedelijk ChipSoft - publicatie van het voorlopige rapport wist te blokkeren via de rechter.

De documentaire Dodelijke zorg is donderdag 15 september om 22.20 uur te zien op NPO 2. Na afloop kun je de docu Dodelijke zorg terugkijken bij Gids.tv.

Actuele video's

Meer actuele video's