Documentaireserie De Wereld in Ter Apel start woensdag 10 januari op NPO 2

Documentaireserie De Wereld in Ter Apel start woensdag 10 januari op NPO 2
Achter de schermen bij overvol aanmeldcentrum voor asielzoekers

Kijktip :

Vanaf woensdag 10 januari kun je bij NPO 2 kijken naar De Wereld in Ter Apel. Deze documentaireserie laat zien wat er het afgelopen jaar zoal gebeurde achter de hekken van het overvolle aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel.

Asielcrisis
Het Kabinet viel in 2023 vanwege de asielcrisis en het onderwerp migratie had veel invloed op de uitkomst van de Tweede Kamerverkiezingen. Documentairemakers Hans Hermans en Martin Maat hebben een jaar lang exclusieve toegang gekregen tot een normaliter zorgvuldig afgeschermde wereld. Ze filmden hoe asielzoekers moesten slapen op de vloer van de wachtkamers van de IND in Ter Apel. De makers waren er in december getuige van hoe de leiding van de IND na het bezoek van de inspectie besloot dat er niet langer in de wachtkamers geslapen mocht worden.

Achter de schermen
De Wereld in Ter Apel biedt een niet eerder vertoonde inkijk in het hart van de asielcrisis en toont daarnaast de omstandigheden op de levensgevaarlijke vluchtroutes voordat vluchtelingen in Nederland asiel aanvragen. De makers kregen toestemming om de verhoren van de Vreemdelingenpolitie (AVIM) en de gehoren van de IND met de camera te registreren. Ook gaf de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) toestemming om zogenoemde vertrekgesprekken met uitgeprocedeerde asielzoekers te filmen.

De Wereld in Ter Apel is vanaf woensdag 10 januari wekelijks om 22.10 uur te zien op NPO 2. Je kunt de beste fragmenten en alle afleveringen van De Wereld in Ter Apel terugkijken via Gids.tv.

Actuele video's

Meer actuele video's