Review 'Bassie & Adriaan: een schat aan herinneringen': kijken of skippen?

Kijken of skippen? Bassie & Adriaan: een schat aan herinneringen is liefdesbrief aan duo
Een documentaire vol herinneringen

Film :

Het is een duo dat voor vele generaties goede herinneringen op zal roepen: clown Bassie en acrobaat Adriaan. 25 jaar waren ze de Crocksons, 25 jaar het olijke duo dat de hele wereld over reisde om educatie en vermaak te vermengen. Een waar eerbetoon aan het duo werd gemaakt, maar kritiek blijft uit.

Gids.tv bekijkt als eerste alle nieuwe films en series in de bioscoop en on-demand. Lees onze beoordelingen van de nieuwste films en series op de streamingdiensten en in de bioscoop.

Het verhaal
In deze documentaire halen Bas en Aad van Toor, beter bekend als Bassie en Adriaan, herinneringen op aan hun rijke carrière en geven een kijkje achter de schermen. Wat ooit begon als een spectaculaire acrobatenact, The Crocksons, groeide uit tot de beroemdste kinderact van de afgelopen 50 jaar: Bassie en Adriaan. De documentaire is grotendeels samengesteld uit archiefmateriaal en oude en recente interviews met Bas en Aad, evenals gesprekken met bekende namen zoals Paul de Leeuw, Gert Verhulst, Danny Verbiest en Hans Beijer (B100).

Bassie & Adriaan: een schat aan herinneringen - kijken of skippen?

Hieronder volgt een spoilervrije recensie van de documentaire.

Wat wij er van vinden
Deze documentaire zal te boek komen te staan als 'de loftrompet voor Bassie & Adriaan'. Geen onvertogen woord zal je horen over de carrière en het leven van de heren Bas en Aad. Een zekere lof is terecht, want de clown en de acrobaat die gezegden als 'wat er ook gebeurd: altijd blijven lachen' hebben geïntroduceerd mogen zich in een rijtje van Nederlandse tv-grootheden bijschrijven. Daarom verdient een duo wat ons betreft juist een documentaire die alle aspecten van hun leven belicht: niet alleen een compilatie van hoogtepunten, maar ook de zwartere bladzijden van hun levensverhaal hadden wat ons betreft meer naar voren mogen komen. Ook de keuzes voor de 'cameo's' begrijpen we soms niet: waarom zien we bijvoorbeeld Paul de Leeuw en niet Joop van den Ende, die een groot deel van de loopbaan van de heren van dichtbij heeft meegemaakt? Wat overblijft is een kritiekloos eerbetoon die alleen voor de fans écht leuk is. Overigens is het ook jammer dat de versie die we op tv hebben kunnen zien met ruim een kwartier is ingekort.

Kijken of skippen?
Ons oordeel is: skippen. Voor de fan van het iconische duo is deze documentairefilm een waar feest: alle hoogtepunten komen voorbij en misschien leer je zelfs wel wat bij. Kritisch wordt het zeker niet: de naam 'documentaire' mag deze lofzang dan eigenlijk ook niet dragen.

Beoordeling van Gids.tv: ★★★

De documentaire Bassie & Adriaan: Een schat aan herinneringen is nu te streamen op NPO Start. Genre: documentaire. Tijdsduur: 45 minuten.

Actuele video's

Meer actuele video's