2Doc: De burgerwacht gemist? Bekijk hier de hele uitzending

2Doc: De burgerwacht gemist? Bekijk hier de hele uitzending

2Doc: De burgerwacht gemist? Bekijk hier de hele uitzending Het ontstaan van burgerwachten is in Nederland een duidelijke trend. Haast geen dorp of wijk blijft verschoond van het bord 'WhatsApp Buurtpreventie'. Filmmaker Frans Bromet is geboeid door dit fenomeen en gaat in de documentaire De burgerwacht mee op patrouille met de buurtpreventie in Rhoon-Noord, onder de rook van Rotterdam. Wenselijk?De centralisatie van de overheid in de afgelopen decennia heeft met name in kleinere gemeentes geleid tot een subtiele maar zichtbare verloedering van de leefomgeving. De ruimte die ontstaat door het steeds afstandelijker lokaal bestuur wordt ingevuld door bewoners. Zij organiseren zich op sociale media en doen bijvoorbeeld patrouilles door de buurt. Maar in hoeverre is een dergelijke burgerwacht wenselijk? Hoe gaat het lokale bestuur hiermee om? En waar ligt de grens tussen burgerplicht en bemoeizucht? MaterieelBromet volgt buurtwacht Hans Huijgen, de oprichter van de Buurtpreventie in Rhoon-Noord in de gemeente Albrandswaard. Vanuit clubhuis ‘Het Oog’ in Rhoon werkt sinds 2007 een groep van ongeveer 25 niet-onverschillige burgers aan de veiligheid in de wijk. Daarvoor is dan ook een behoorlijk arsenaal aan materieel beschikbaar, van felgekleurde hesjes tot elektrische scooters en walkietalkies, veelal gedoneerd door sympathisanten. De vrijwilligers zijn de ogen en oren van de buurt.
Uitzending :
Werkt de video hierboven niet? Bekijk de uitzending hier op NPO.
TIP: Kijk deze aflevering zonder reclame terug op NLZIET. De eerste 14 dagen gratis. Klik hier.
Maandag 12 september 2022 om 21:30

Het ontstaan van burgerwachten is in Nederland een duidelijke trend. Haast geen dorp of wijk blijft verschoond van het bord 'WhatsApp Buurtpreventie'. Filmmaker Frans Bromet is geboeid door dit fenomeen en gaat in de documentaire De burgerwacht mee op patrouille met de buurtpreventie in Rhoon-Noord, onder de rook van Rotterdam.

Wenselijk?
De centralisatie van de overheid in de afgelopen decennia heeft met name in kleinere gemeentes geleid tot een subtiele maar zichtbare verloedering van de leefomgeving. De ruimte die ontstaat door het steeds afstandelijker lokaal bestuur wordt ingevuld door bewoners. Zij organiseren zich op sociale media en doen bijvoorbeeld patrouilles door de buurt. Maar in hoeverre is een dergelijke burgerwacht wenselijk? Hoe gaat het lokale bestuur hiermee om? En waar ligt de grens tussen burgerplicht en bemoeizucht?

Materieel
Bromet volgt buurtwacht Hans Huijgen, de oprichter van de Buurtpreventie in Rhoon-Noord in de gemeente Albrandswaard. Vanuit clubhuis ‘Het Oog’ in Rhoon werkt sinds 2007 een groep van ongeveer 25 niet-onverschillige burgers aan de veiligheid in de wijk. Daarvoor is dan ook een behoorlijk arsenaal aan materieel beschikbaar, van felgekleurde hesjes tot elektrische scooters en walkietalkies, veelal gedoneerd door sympathisanten. De vrijwilligers zijn de ogen en oren van de buurt.

Actuele video's

Meer actuele video's