Breaking: koning Willem-Alexander biedt excuses aan voor het slavernijverleden

Breaking: koning Willem-Alexander biedt excuses aan voor het slavernijverleden

Zaterdag 1 juli 2023 om 15:29

Lees hier de volledige speech van de koning via de NOS

Hij heeft het dan toch gedaan. Koning Willem-Alexander heeft zijn excuus aangeboden voor het Nederlandse slavernij verleden. Daarnaast vroeg de koning vergiffenis, omdat zijn voorouders destijds niet hebben ingegrepen tegen het systeem.

Tekst
"Vandaag sta ik hier voor u. Als uw koning en als deel van de regering maak ik vandaag deze excuses zelf. "Van alle vormen van onvrijheid is slavernij het meest vernederend en mensonterend. We dragen de gruwelijkheden van het slavernijverleden met ons mee. De effecten zijn nog steeds voelbaar, bijvoorbeeld via racisme."

Herdenkingsjaar
De historische speech werd uitgesproken op de Nationale Herdenking Slavernijverleden. Vandaag is de start van het herdenkingsjaar, omdat 150 jaar geleden feitelijk een einde kwam aan de slavernij in alle Nederlandse koloniën. De excuses van de koning werd onthaald met veel applaus.

RTL Nieuws: dansende minister Dijkgraaf praat in Suriname over slavernijverleden

Winsten
Tussen 1675 en 1770 hebben de Oranjes omgerekend naar vandaag ruim 545 miljoen euro verdiend aan kolonialisme en slavernij, werd onlangs geconcludeerd na onderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Bekijk een deel van de speech hieronder.

Breaking: koning <em>Willem-Alexander</em> biedt excuses aan voor het slavernijverleden Lees hier de volledige speech van de koning via de NOS Hij heeft het dan toch gedaan. Koning Willem-Alexander heeft zijn excuus aangeboden voor het Nederlandse slavernij verleden. Daarnaast vroeg de koning vergiffenis, omdat zijn voorouders destijds niet hebben ingegrepen tegen het systeem. Tekst"Vandaag sta ik hier voor u. Als uw koning en als deel van de regering maak ik vandaag deze excuses zelf. "Van alle vormen van onvrijheid is slavernij het meest vernederend en mensonterend. We dragen de gruwelijkheden van het slavernijverleden met ons mee. De effecten zijn nog steeds voelbaar, bijvoorbeeld via racisme." HerdenkingsjaarDe historische speech werd uitgesproken op de Nationale Herdenking Slavernijverleden. Vandaag is de start van het herdenkingsjaar, omdat 150 jaar geleden feitelijk een einde kwam aan de slavernij in alle Nederlandse koloniën. De excuses van de koning werd onthaald met veel applaus. RTL Nieuws: dansende minister Dijkgraaf praat in Suriname over slavernijverleden WinstenTussen 1675 en 1770 hebben de Oranjes omgerekend naar vandaag ruim 545 miljoen euro verdiend aan kolonialisme en slavernij, werd onlangs geconcludeerd na onderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Bekijk een deel van de speech hieronder. Bekijk ook Dit vinden de Belgen van onze Willem-Alexander en Maxima, 'luidruchtig' Bekijk deze video » Bekijk nieuwe foto's van jarige prinses Alexia: gemaakt op Paleis Huis ten Bosch Bekijk deze video » Video: dit opmerkelijke verhaal over prinses Alexia gaat rond in Groningen Bekijk deze video » Exclusieve beelden: koninklijke familie en hond Mambo poseren op strand Den Haag Bekijk deze video » Zien: Koning Willem-Alexander in actie om hond Mambo te vangen voor zomerfotosessie Bekijk deze video » Jeroen Pauw: ''Is het koningschap wel het beste voor je kinderen?'' Bekijk deze video » Koninklijke hond Mambo steelt de show tijdens zomers persmoment Bekijk deze video »
Nieuws :
Breaking: koning Willem-Alexander biedt excuses aan voor het slavernijverleden

Actuele video's

Meer actuele video's