Reconstructie bestorming Capitool donderdag 18 maart te zien in Zembla

Reconstructie bestorming Capitool donderdag 18 maart te zien in Zembla
Hoe kon het zo uit de hand lopen?

Kijktip :

2021 begon in de Verenigde Staten buitengewoon onrustig. Op woensdag 6 januari werd het Capitool in Washington, D.C. bestormd door een woedende menigte. Zembla zoekt uit hoe het zó uit de hand heeft kunnen lopen.

Zembla gemist? Kijk elke aflevering terug via Gids.tv.

Radicaal-rechts
De belangrijkste vraag is natuurlijk: hoe heeft dit überhaupt kunnen gebeuren? De wereld stond raar te kijken toen de scheidende Amerikaanse president Donald Trump zijn aanhangers opriep om naar het Capitool te trekken, het gebouw waar de Senaat zetelt. Dat liet de radicaal-rechtse meute zich geen twee keer zeggen nadat ze jarenlang zijn gevoed met leugens en haat.

Lees verder onder de video's.

Vijf doden
Het had weinig gescheeld of ze hadden hun withete woede op de Congresleden gekoeld, die in allerijl een veilig heenkomen moesten zoeken. Vijf anderen kwamen er minder goed vanaf: zij betaalden voor het oproer met de dood. Zembla maakt een reconstructie van de gebeurtenissen en voert gesprekken met betrokkenen. Waren dit typisch Amerikaanse toestanden of zou het in Nederland ook kunnen gebeuren?

Zembla is elke donderdag om 20.25 uur te zien op NPO 2. Je kunt alle afleveringen van Zembla terugkijken bij Gids.tv.


Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Reconstructie bestorming Capitool donderdag 18 maart te zien in Zembla of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV