Vanavond op tv: film De Oost op NPO3, Sterren op het Doek met Monic Hendrickx

Vanavond op tv: film De Oost op NPO3, Sterren op het Doek met Monic Hendrickx
De tv-tips van Gids.tv voor zaterdag 19 november

Kijktip :

Vanavond kijk je op NPO3 naar de tv-première van De Oost, over Johan, een Nederlandse soldaat die samen met ruim honderdduizend anderen wordt uitgezonden om orde op zaken te stellen in Nederlands-Indië tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. Verder zie je Sterren op het Doek met Monic Hendrickx en het laatste deel van de docu Spiegelbeeld - het leven van Willeke Alberti. Dit zijn de tv-tips van Gids.tv voor zaterdag 19 november.

Gids.tv brengt je elke dag op de hoogte van het beste dat de aankomende tv-avond te bieden heeft.

Terug: Ik vertrek

NPO 1
20:29 uur

Vanaf vanavond is Ik vertrek terug met enkele nieuwe afleveringen op NPO 1. In de eerste nieuwe aflevering volgen we Jolande van Lith (54) en Barbara de Roo (55). Zij zijn niet alleen een liefdeskoppel, maar ook een kunstenaarsduo met een voorliefde voor installatiekunst. Jolande en Barbara leiden een luxe bestaan met fijne mensen om zich heen en uitdagend werk. Toch vinden ze het tijd worden hun leven drastisch om te gooien. Ze willen een artistieke bed & breakfast opzetten in een Frans slaperig gehucht. In Mansigne heeft het stel een Pippi Langkous-huis gekocht, dat ze willen omtoveren tot een chambre d'arte; een walhalla voor creatievelingen. Na een emotioneel afscheid beginnen Jolande en Barbara vol goede moed aan het afstomen van al het jaren zeventig behang in de oude dokterswoning. Maar al snel ontstaan er twijfels over het hele project. Het huis mankeert van alles, de Franse werklui komen niet opdagen en de hele dag door muren en deuren schilderen is eigenlijk helemaal niet zo leuk.

Sterren op het doek: Monic Hendrickx

NPO 2
20:40 uur

In de vierde aflevering van dit seizoen van Sterren op het doek spreekt actrice en viervoudig Gouden Kalf-winnares Monic Hendrickx met Özcan Akyol af op het Hembrugterrein in Zaamdam voor een openhartig gesprek. De liefde van Monic Hendrickx voor spel en spelen uit zich op allerlei manieren. Niet alleen op het witte doek of in het theater, maar ook in het dagelijkse leven. Die positieve levenshouding is zeker geen vanzelfsprekendheid want Monic moest al op jonge leeftijd afscheid nemen van haar vader. Drie kunstenaars maken een schilderij van de gevierde actrice. Ze proberen met olieverf en aquarel de ernst en het plezier van Monic te vangen op hun doek. Aan het eind van de aflevering mag Monic één van de schilderijen kiezen voor thuis; de andere werken worden geveild voor een goed doel.

Slot: Spiegelbeeld - het leven van Willeke Alberti

SBS 6
21:22 uur

Vanavond is de laatste aflevering van de driedelige documentaireserie over het leven van Willeke Alberti te zien op SBS6. In Spiegelbeeld: het leven van Willeke Alberti wordt een beeld geschetst van haar carrière en privéleven. Willeke stelt vaak dat haar 'leven een lied is': een gezegde dat zijn oorsprong vindt in een nummer van haar vader. Maar nu zij 77 is, wordt het tijd om te beseffen wat er nog wel en niet kan. Na een carrière van ruim zes decennia maakt ze de balans op. Is alleen nog optreden voor zorginstellingen genoeg om haar honger naar het podium te stillen? Of heeft haar geliefde vak zo'n verslavende werking dat ze niet meer zonder kan? En dus: hoe nu verder? Alberti heeft al aangekondigd geen grote tournees meer te doen door Nederland, maar ze zal sporadisch blijven optreden. Haar oeuvre is wereldberoemd in Nederland: hits als 'Telkens weer' en 'Samen zijn' hebben een plekje verworven in de canon van Nederlandstalige muziek.

Tv-première: De Oost

NPO 3
22:04 uur

:[clips](title:"Alle fragmenten uit deze uitzending")

NTR

Indonesië, 1946. Johan is een jonge Nederlandse soldaat die samen met ruim honderdduizend anderen wordt uitgezonden om orde op zaken te stellen in Nederlands-Indië tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. Gaandeweg raakt Johan in de ban van de charismatische legerkapitein Westerling, bijgenaamd De Turk. Wanneer de oorlog escaleert en De Turk het verzet van de bevolking steeds genadelozer neerslaat, wordt de lijn tussen goed en kwaad voor Johan steeds vager.

Docu: Wij bouwden de stadions

NPO 2
22:34 uur

Het WK voetbal in Qatar staat voor de deur. Morgen (zondag 20 november) barst het 'voetbalfeest' los. Er hangt echter een donkere wolk boven het toernooi: naar verluidt zijn 6500 arbeiders omgekomen bij de bouw van de stadions. De korte documentaire Wij bouwden de stadions duikt in dit schrijnende verhaal. Naar schatting 6500 gastarbeiders kwamen om tijdens de bouw. Een onbekend aantal keerde ziek of gewond terug naar hun land van herkomst. De journalist Rudra Khadka zag hoe op het vliegveld van Kathmandu dode lichamen van de gastarbeiders werden binnengebracht. Buiten stonden rouwende familieleden en vrienden van de slachtoffers. Hij besloot de gastarbeiders een stem te geven en publiceert sindsdien hun levensverhalen. In Wij bouwden de stadions reist Khadka door Nepal. Hij bezoekt familieleden van slachtoffers en spreekt met teruggekeerde arbeiders over de verregaande rechteloosheid waarmee ze in Qatar geconfronteerd werden. Hebben de Qatarese machthebbers inderdaad zoals door hen toegezegd de arbeidsomstandigheden verbeterd? De ervaringen van de Nepalezen die Khadka spreekt confronteren ons met een andere werkelijkheid.

Actuele video's

Meer actuele video's