Top 10: de beste films van het jaar 2023

Top 10: de beste films van het jaar 2023
Met Oppenheimer en veel meer

Film :

Het jaar 2023 is weer voorbij gevlogen: er waren vele hoogte- en dieptepunten in de Nederlandse bioscopen en op de streamers. Toch was het niveau soms verbluffend hoog. Gids.tv zet de meest uitmuntende en meest vermakelijke, ofwel de beste films van 2023 op een rij.

De afgelopen dagen hebben we lijstje van de de beste series van 2023, de meest spraakmakende tv-fragmenten en meer eindejaarslijstjes gepubliceerd. Lees hier alle eindejaarslijstjes van Gids.tv.

10. Perfect Days (2023)

Gids.tv: ★★★★½ | IMDb ★ 7.9

Bron: Neon
We starten met een filmhuis-pareltje uit Duitseland en Japan. De meest wijze levenslessen komen uit onverwachte hoek: zo ook in deze film over een Japanse toiletschoonmaker Hirayama. Deze dramafilm is een absolute must-see die de kracht in zich heeft om ook over je eigen leven na te denken. Met hoofdrollen voor Kôji Yakusho en Tokio Emoto. Lees hier waar je de film Perfect Days kunt kijken.

Lees ook onze filmrecensie van Perfect Days.

9. Air (2023)

Gids.tv: ★★★★½ | IMDb ★ 7,4

Bron: Warner Bros. Holland
Dit waargebeurde verhaal van schoenenverkoper Sonny Vaccaro was een verrassing uit Hollywood. Om een iconische sneaker voor Nike te creëren gaat hij een samenwerking aan met een basketbalspeler, Michael Jordan genaamd. De cast is indrukwekkend met onder andere Matt Damon en Jason Bateman in de hoofdrollen. Lees hier waar je de film Air kunt kijken.

Lees hier onze filmrecensie van Air.

8. Mission: Impossible - Dead Reckoning - Part One (2023)

Gids.tv: ★★★★½ | IMDb ★ 7,8

Bron: Paramount Pictures International
De inmiddels 61-jarige Tom Cruise flikt het gewoon weer om een ijzersterke actiefilm in de indrukwekkende Mission: Impossible-reeks te maken en doet zijn stunts ook nu weer zelf. Naast een hoog popcorn gehalte en goed verhaal weet deze zomerblockbuster van 2023 ook nu weer volle zalen te trekken. We kunnen er niet om heen, maar Cruise weet altijd een stapje extra te geven en dat zie je terug in kwaliteit, spanning en dikke actie. Lees hier waar je de film Mission: Impossible - Dead Reckoning - Part One kunt kijken.

Lees hier onze filmrecensie van Mission: Impossible - Dead Reckoning - Part One.

7. Past Lives (2023)

Gids.tv: ★★★★★ | IMDb ★ 8,0

Bron: A24
Mocht je besluiten deze film een kans te geven, dan krijg je een prachtig drama van de hand van regiedebutant Celine Song voorgeschoteld. Dit Koreaans-Canadees filmtalent bewijst met deze film dat een grote toekomst haar toelacht. De film behoort wat ons betreft tot één van de beste van 2023 en dat mag gevierd worden in volle glorie. Met schitterende rollen voor Greta Lee en Teo Yoo. Lees hier waar je de film Past Lives kunt kijken.

Lees hier onze filmrecensie van Past Lives.

6. Asteroid City (2023)

Gids.tv: ★★★★½ | IMDb ★ 7,0

Bron: Universal Pictures International
We zijn al fan van een film als we de naam 'Wes Anderson' zien staan in de credits van een aangekondigd project. Met een enorme en indrukwekkende cast (onder andere Tom Hanks en Scarlett Johansson doen mee) is deze bijzonder film een meesterwerk geworden. Met de typische en prachtige stijl van een regisseur van topkwaliteit en originaliteit. Lees hier waar je de film Asteroid City kunt kijken.

Lees hier onze filmrecensie van Asteroid City

5. Aftersun (2022)

Gids.tv: ★★★★ | IMDb ★ 7,7

Bron: A24
De Britse dramafilm Aftersun van regisseur Charlotte Wells is volgens de Kring van Nederlandse filmjournalisten (KNF) de beste film van 2023. De rol van vader Calum, gespeeld door de bijzonder talentvolle Paul Mescal, is wat ons betreft ook terecht beloond met een heel aantal nominaties, waaronder bij de grote Academy Awards. Lees hier waar je de film Aftersun kunt kijken.

Lees hier onze filmrecensie van Aftersun.

4. Maestro (2023)

Gids.tv: ★★★★½ | IMDb ★ 6,9

Bron: Netflix
Je moet het Cooper nageven: de manier waarop hij zich in deze rol heeft gestort is op zijn minst indrukwekkend te noemen. Of hij er ook een Oscar mee wint is afwachten, maar deze prachtige dramafilm verdient een plek in lijst van beste films van dit jaar. En nog beter, je kan deze Bradley Cooper-film nu al streamen op Netflix! Lees hier waar je de film Maestro kunt kijken.

Lees hier onze filmrecensie van Maestro.

3. The Banshees of Inisherin (2022)

Gids.tv: ★★★★★ | IMDb ★ 7,7

Bron: Disney+
Banshees werd bij zijn premières op verschillende filmfestivals lovend ontvangen. Wij kunnen dat beeld alleen maar bevestigen. De hoofdrollen van Colin Farrell en Brendan Gleeson zijn meesterlijk neergezet, maar de credits daarvoor gaan toch voornamelijk naar scenarioschrijver (en regisseur) Martin Mcdonagh, die na Three Billboards opnieuw een scenario neerzet om van te watertanden. Met krachtige rollen voor de twee heren. Lees hier waar je de film The Banshees of Inisherin kunt kijken.

Lees hier onze filmrecensie van The Banshees of Inisherin.

2. Spider-Man: Across the Spider-Verse (2023)

Gids.tv: ★★★★★ | IMDb ★ 8,6

Bron: Sony Pictures Releasing International
Met trots staat deze meesterlijke animatiefilm in de top-3 van beste films van dit jaar. Meer verhaal en dus een langere film, meer dialogen, meer personages - iets dat voor de fan van de Spider-Man 'lore' een absoluut feestmaal is - en meer actie. Je zou zelfs kunnen zeggen: deze film doet het (bijna) allemaal net iets beter. En dan moet het vervolg Beyond the Spider-Verse nog komen. Wij kunnen niet wachten. Lees hier waar je de film Spider-Man: Across the Spider-Verse kunt kijken.

Lees hier onze filmrecensie van Spider-Man: Across the Spider-Verse.

1. Oppenheimer (2023)

Gids.tv: ★★★★½ | IMDb ★ 8,4

Bron: Universal Pictures International
Als je denkt dat je zou kunnen raden hoe het verhaal loopt, dan heb je het mis: regisseur Christopher Nolan vertelt het verhaal dan op een manier die je nooit had kunnen voorzien. Het imponerende verhaal, het drama en een uitmuntende hoofdrol voor acteur Cillian Murphy maken deze film niet alleen een lust voor het oog, maar ook een tikkende tijdbom. Een meesterwerk met gouden rand. Lees hier waar je de film Oppenheimer kunt kijken.

Lees hier onze filmrecensie van Oppenheimer.

De redactie van Gids.tv wenst u een geweldig 2024! Ook volgend kalenderjaar zal de filmredactie weer velen films en series kijken en de bezoeker voorzien van de beste tips.

Actuele video's

Meer actuele video's