Kijken of skippen? De wereld in Ter Apel is veelzijdige, indringende documentaire

Kijken of skippen? De wereld in Ter Apel is veelzijdige, indringende documentaire
Unieke inkijk bij overvol aanmeldcentrum voor asielzoekers

Film :

De documentaireserie De Wereld in Ter Apel op NPO 2 start op de dag dat de burgemeester van deze gemeente in tranen in de rechtbank in Groningen zat: de gemeente heeft een kort geding tegen het COA aangespannen nadat eerdere afspraken omtrent het maximum aantal asielzoekers niet zijn nagekomen. De serie kon niet op een actueler moment verschijnen.

Gids.tv bekijkt als eerste alle nieuwe films en series in de bioscoop en on-demand. Lees onze beoordelingen van de nieuwste films en series op de streamingdiensten en in de bioscoop.

Het verhaal
Documentairemakers Hans Hermans en Martin Maat hebben een jaar lang exclusieve toegang gekregen tot een normaliter zorgvuldig afgeschermde wereld. Ze filmden hoe asielzoekers moesten slapen op de vloer van de wachtkamers van de IND in Ter Apel. De makers waren er in december getuige van hoe de leiding van de IND na het bezoek van de inspectie besloot dat er niet langer in de wachtkamers geslapen mocht worden. Deze serie biedt een niet eerder vertoonde inkijk in het hart van de asielcrisis en toont daarnaast de omstandigheden op de levensgevaarlijke vluchtroutes voordat vluchtelingen in Nederland asiel aanvragen.

De wereld in Ter Apel - kijken of skippen?

Hieronder volgt een spoilervrije recensie van de eerste aflevering van de documentaire.

Wat wij er van vinden
De documentairemakers van De wereld in Ter Apel kregen toestemming om de verhoren van de Vreemdelingenpolitie (AVIM) en de gehoren van de IND met de camera te registreren. De Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) gaf toestemming om vertrekgesprekken met uitgeprocedeerde asielzoekers te filmen. Door het camerawerk zit je als kijker zowat met je neus op deze verschillende stappen in de procedure, op de betrokkenen en in het centrum. Precies deze intieme beelden maken de serie interessant. De wereld in Ter Apel is zeer informatief en geeft ons meer te zien over de gang van zaken rondom het asielbeleid en de asielcrisis dan dat wat de media tot nog toe heeft kunnen doen.

Beoordeling van Gids.tv: ★★★★
Ons oordeel is: kijken. De wereld in Ter Apel is een veelzijdige documentaire met indringende beelden, onder meer van het gevaarlijke pad dat asielzoekers nemen om Europa te bereiken.

Vanaf woensdag 10 januari kun je bij NPO 2 kijken naar De Wereld in Ter Apel en is te streamen op NPO Start. Genre: documentaire, Nederlands. Tijdsduur: 4 afleveringen van ca. 52 minuten.

Actuele video's

Meer actuele video's