Verslag staatsbezoeken koning in Baltische staten bij de NOS

Verslag staatsbezoeken koning in Baltische staten bij de NOS
Willem-Alexander zonder Máxima op reis

Kijktip

In ruim een half uur doet de NOS verslag van de staatsbezoeken van koning Willem-Alexander in Letland, Estland en Litouwen. De afgelopen week was hij in de Baltische staten.

Onafhankelijkheid
De koning was er zonder koninging Máxima, die vanwege het overlijden van haar zus thuisbleef. De staatsbezoeken vinden plaats in het jaar waarin Letland en Estland honderd jaar onafhankelijkheid vieren en Litouwen honderd jaar herwonnen onafhankelijkheid herdenkt. De Baltische staten zijn in de afgelopen eeuw echter ook bezet door nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie.

Economische situatie
Sinds 1991 zijn de landen opnieuw onafhankelijk. Tijdens de bezoeken van de koning wordt stilgestaan bij de viering en het belang van de onafhankelijkheid. Verder is er aandacht voor de gevolgen van die turbulente geschiedenis, maar ook voor de economische en strategische situatie. De nadruk van de bezoeken ligt in elk land op een andere sector.

NOS Koning in de Baltische staten is zaterdag 16 juni om 19.20 uur te zien op NPO 2.

Tags: staatsbezoek, koning, nos, koning willem alexander, litouwen, geschiedenis, sovjet unie, letland, viering, onafhankelijkheid, npo, baltische staten, nazi-duitsland, estland, onafhankelijk, npo 2

ACTUELE VIDEO'S Meer video's »


ACTUEEL TV-NIEUWS Meer tv-nieuws »