Speciale uitzending 25 jaar na Srebrenica zaterdag te zien op NPO 2

Speciale uitzending 25 jaar na Srebrenica zaterdag te zien op NPO 2
Met herdenkingen en reportages

Kijktip :

Het is op zaterdag 11 juli vijfentwintig jaar geleden dat de moslimenclave Srebrenica ten val kwam in Bosnië. Daarbij kwamen ruim achtduizend moslimjongens en -mannen om het leven, die in koelen bloede werden afgeslacht door Ratko Mladic en zijn soldaten. NPO 2 zendt op 11 juli herdenkingen van en reportages over Srebrenica uit.

Genocide
De val van Srebrenica was de eerste genocide op Europees grondgebied sinds de Tweede Wereldoorlog. In deze uitzending staat centraal hoe je zo'n genocide verwerkt. Er komen overlevenden aan het woord, zoals een destijds zeventienjarige jongen die samen met zijn broer de bergen rond Srebrenica in vluchtte. Hij overleefde het, maar zijn broer niet. Ook een vrouw die stijds negen jaar was vertelt over de gruwelen: ze verloor haar vader en maar liefst twaalf andere naasten.

Dutchbat
Op haar zestiende moest zij het lichaam van haar overleden vader identificeren. Verder horen we verhalen van een Dutchbatter, die vertelt hoe het drama van Srebrenica zijn leven heeft getekend, en de Bosnisch-Nederlandse architecte Arna Mackic, die met haar architectuur de verdeelde Bosniërs wil verbinden. Daarnaast zijn er beelden te zien van de herdenkingen die eerder op de dag plaatsvonden op Het Plein in Den Haag en bij het Herdenkingsmonument en de begraafplaats voor slachtoffers in de buurt van Srebrenica. Vanuit Bosnië doet Gerri Eickhof verslag.

De uitzending 25 jaar na Srebrenica is op zaterdag 11 juli om 20.30 uur te zien op NPO 2. Je kunt daarna 25 jaar na Srebrenica terugkijken bij Gids.tv.

Commentaar
Geef hieronder je commentaar op Speciale uitzending 25 jaar na Srebrenica zaterdag te zien op NPO 2 of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV