Vanavond op tv: start Rampvlucht, duettenaflevering Beste Zangers

Vanavond op tv: start Rampvlucht, duettenaflevering Beste Zangers
De tv-tips van Gids.tv voor donderdag 29 september

Kijktip :

Vanavond wordt het elfde seizoen van Beste Zangers afgesloten met de speciale duettenaflevering. Daarnaast gaat de nieuwe complotthriller Rampvlucht donderdag van start. Maar je kunt ook kijken naar een interessante docu of gezellige musical… Dit zijn de tv-tips van Gids.tv voor donderdag 29 september.

Gids.tv brengt je elke dag op de hoogte van het beste dat de aankomende tv-avond te bieden heeft.

Frontlinie: Sakir Khader ontmoet Taliban

NPO 2
20:27 uur

Het is inmiddels een jaar geleden dat Nederlandse militairen vertrokken uit de provincie Uruzgan in Afghanistan, waar zij sinds 2002 veiligheid en wederopbouw moesten faciliteren. Voor Frontlinie reist Sakir Khader naar de provincie die nu onder bewind staat van de Taliban en spreekt de Afghanen die de Nederlandse staat hierom hebben aangeklaagd. In 2007 zet Nederland een grote tegenaanval in tegen oprukkende Talibanstrijders in de Choravallei. Volgens advocaat Liesbeth Zegveld, die namens Afghanen in Chora het proces in 2021 begon, is buitensporig geweld gebruikt door Nederlandse militairen in Uruzgan. Bij een bombardement op meerdere woonhuizen zijn tientallen burgerslachtoffers gevallen, waaronder kinderen. Sakir Khader is nu terug in Uruzgan. Tijdens zijn reis naar de Choravallei onderzoekt hij wat er leeft in de harten en hoofden van de Afghaanse burgers. Hoe leven ze nu onder de Taliban en hoe kijken zij terug op twintig jaar Nederlandse bemoeienis? Khader ontmoet ook de nieuwe Talibancommandant. Die geeft hem als eerste buitenlandse journalist toegang tot het voormalige Kamp Holland, waar na twintig jaar buitenlandse aanwezigheid de vlag van de Taliban nu triomfantelijk wappert.

Beste Zangers: duettenaflevering

NPO 1
20:34 uur

Vanavond sluit het elfde seizoen van Beste Zangers af met de traditionele duettenaflevering. De zangers en zangeressen slaan de handen ineen voor mooie, ontroerende, verrassende én vrolijke optredens. Zal dat opnieuw grote hits opleveren?

Sevilla
Blanks, Ferdi Bolland, Claudia de Breij, Roxeanne Hazes, Sarita Lorena, Nielson en Jaap Reesema zijn afgereisd naar het Spaanse Sevilla. Daar werden ze opgewacht door Beste Zangers-presentator Jan Smit, die ze door dit bijzondere muzikale avontuur heeft begeleid. In deze duettenaflevering zien we onder meer 'Holiday in Spain' van Jaap en Sarita en 'Fix You' door Blanks en Claudia.

Hits
Wie er verder met elkaar op het podium staan is nog niet bekend, maar dat het verrassende en unieke combinaties op zal leveren staat op voorhand vast. Dat gebeurde in het verleden onder meer bij Floor Jansen en Henk Poort, die een enorme hit scoorden met hun versie van 'The Phantom of the Opera', en Emma Heesters en Rolf Sanchez, die in hetzelfde seizoen succes hadden met 'Pa Olvidarte'.

Docu: Bolsonaro - Brazil Under Pressure

Canvas
21:13 uur

Sinds 1 januari 2019 is Jair Bolsonaro president van Brazilië. Al vóór zijn verkiezing was Bolsonaro het onderwerp van controverse. Hoe gaat het sindsdien in het Zuid-Amerikaanse land? Dat zien we in de documentaire Bolsonaro: Brazil Under Pressure. Sinds zijn aanstelling heeft Bolsonaro een reeks illustere bijnamen gekregen: 'Trump van de Tropen', de 'Cavalo' (oncontroleerbare ruiter), de ontwrichtende populist en zelfs 'De Mythe'. Met zijn anticommunistische uitspraken en provocerende taal over de Amazone, vrouwen en homoseksuelen heeft Bolsonaro veel vijanden gemaakt. Toch is hij veel complexer dan je zou vermoeden. Gesteund door de verschillende conservatieve krachten in het land maakt Bolsonaro zich al klaar voor de verkiezingen van 2022. En hij twijfelt niet aan de uitkomst. "Ik verlaat het presidentiële paleis in 2027." Dit is het portret van een man die niemand had verwacht, maar die niet per toeval aan de macht kwam. Een man wiens reis het verhaal is van een uiterst verdeeld Brazilië.

Start: Rampvlucht

NPO 1
21:34 uur

4 oktober 1992. In de Amsterdamse Bijlmermeer voltrekt zich een ramp: een vrachtvliegtuig van El Al boort zich in twee bomvolle woonflats. Nederland is in één klap wereldnieuws. De groots opgezette complotthriller Rampvlucht vertelt dertig jaar na dato het verhaal van deze vliegramp. Het onderzoek naar de oorzaak van de ramp wijst uit dat er een veiligheidspen bij één van de motoren is losgeschoten. Gewoon heel veel pech. Gelukkig was het een goederenvliegtuig met aan boord slechts parfum, bloemen en computeronderdelen, zegt Den Haag. De zwarte doos is onvindbaar. Na een periode van nationale rouw gaat Nederland weer over tot de orde van de dag. Maar in de maanden die volgen worden huisdieren ziek en krijgen bewoners en reddingswerkers medische klachten. Zou het kunnen dat er nog meer in dat vliegtuig zat, houdt iemand iets achter? Een jonge dierenarts uit de Bijlmermeer en twee journalisten laten het er niet bij zitten. Ze gaan op zoek naar antwoorden, waardoor ze in een zes jaar durende strijd belanden met de luchtvaartwereld, de overheid en geheime diensten.

Musical: The Greatest Showman

NET 5
23:03 uur

The Greatest Showman werpt een blik op het leven van P.T. Barnum. Een entertainer die vanuit het niets kwam om een fascinerend spektakel te creëren dat een wereldwijde sensatie werd. Zo zou hij uiteindelijk het beroemde Ringling Bros. and Barnum & Baily Circus oprichten.

Actuele video's

Meer actuele video's