Top 10: de beste films van het jaar 2022

Top 10: de beste films van het jaar 2022
Met Top Gun: Maverick en meer

Film :

Het jaar 2022 is weer voorbij gevlogen en met vele hoogte- en dieptepunten in de Nederlandse bioscopen. Toch was het niveau soms verbluffend hoog. Gids.tv zet de meest uitmuntende en meest vermakelijke, ofwel de beste films van 2022 op een rij.

De komende dagen volgen de beste films van 2022, de beste series van 2022 en meer eindejaarslijstjes. Lees hier alle eindejaarslijstjes van Gids.tv.

10. Avatar: The Way of Water (2022)

Gids.tv: ★★★★ | IMDb ★ 8,0

Bron: Walt Disney Studios Motion Pictures International
Inmiddels is er al wereldwijd 1 miljard dollar binnen geharkt en blijkt ook het tweede deel van Avatar een groot succes in Nederland. Door het vermaak en visuele vuurwerk heeft de redactie van Gids.tv besloten om toch dit avontuur van regisseur James Cameron een plek in de beste films van 2022 te geven. De film wordt namelijk mooier als je hem vaker ziet. Een dikke aanrader in IMAX of Dolby Cinema. Of in ieder geval in de bioscoop. Lees hier waar je de film Avatar: The Way of Water kunt kijken.

Lees hier onze filmrecensie van Avatar: The Way of Water.

9. Triangle of Sadness (2022)

Gids.tv: ★★★★ | IMDb 7,6

Bron: September Films
Vreemd maar wel ontzettend lekker. In deze bizarre en grappige Palme d'Or-winnaar van regisseur Ruben Östlund wordt de sociale hiërarchie op zijn kop gezet, waardoor de smakeloze relatie tussen macht en schoonheid wordt onthuld. En acteur Woody Harrelson zet wederom een geweldig rol neer. Lees hier waar je de film Triangle of Sadness kunt kijken.

Lees hier onze filmrecensie van Triangle of Sadness.

8. The Menu (2022)

Gids.tv: ★★★★½ | IMDb ★ 7,5

Bron: Walt Disney Studios Motion Pictures International
The Menu is toch wel de verrassing van het jaar: deze heerlijke thrillersatire met een weergaloze hoofdrol voor acteur Ralph Fiennes. En dat de liefde niet altijd door de maag gaat bewijst deze productie die je gewoon gezien moet hebben. Lees hier waar je de film The Menu kunt kijken.

Lees hier onze filmrecensie van The Menu.

7. Elvis (2022)

Gids.tv: ★★★★ | IMDb ★ 7,4

Bron: Warner Bros. Pictures
Voor sommige mensen is Elvis misschien meer een wilde videoclip over het leven van de legendarische zanger Elvis Presley, maar wie het uitmuntende acteerwerk van Austin Butler ziet gaat toch genieten. Een rijke productie van briljante regisseur Baz Luhrmann die op verbluffende wijze het leven van 'the King' in beeld brengt. Lees hier waar je de film Elvis kunt kijken.

Lees hier onze filmrecensie van Elvis.

6. All Quiet on the Western Front (2022)

Gids.tv: ★★★★½ | IMDb ★ 7,8

Bron: Netflix
In tijden van oorlog komen (goede) oorlogsfilms nog harder binnen, en dat is met deze krachtige productie zeker het geval. De gruwelijkheid en zinloosheid van oorlog komt in 147 minuten keihard je huiskamer binnenvallen en dat vergeet je nooit meer. Mede door visueel vuurwerk en een sterk cast is deze film van regisseur Edward Berger een terechte deelnemer in deze top-10. Lees hier waar je de film All Quiet on the Western Front kunt kijken.

Lees hier onze filmrecensie van All Quiet on the Western Front.

5. The Unbearable Weight of Massive Talent (2022)

Gids.tv: ★★★★½ | IMDb ★ 7,0

Bron: Lionsgate
Wie het verloop vol hoge pieken en diepe dalen van de curieuze filmcarrière en leven van acteur Nicolas 'Nic' Cage kent, gaat groots genieten van deze fenomenale actiekomedie. Lees hier waar je de film The Unbearable Weight of Massive Talent kunt kijken.

Lees hier onze filmrecensie van The Unbearable Weight of Massive Talent.

4. Nowhere Special (2020)

Gids.tv: ★★★★½ | IMDb ★ 7,4

Bron: Cinéart
Deze pechvogel had behoorlijk last van de pandemie en kreeg in Nederland pas in 2022 een première. En dit bleek een schot in de roos als het om topdrama gaat. Een prachtige kleine film met een ijzersterke hoofdrol voor James Norton. Lees hier waar je de film Nowhere Special kunt kijken.

Lees hier onze filmrecensie van Nowhere Special.

3. The Batman (2022)

Gids.tv: ★★★★½ | IMDb ★ 7,8

Bron: Warner Bros
De langverwachte nieuwe poging om Batman, een van de bekendste stripfiguren ooit, naar het grote scherm te brengen. En dat is gelukt in deze inktzwarte superheldenfilm met een sterke rol voor Robert Pattinson en onherkenbare Colin Farrell in de hoofdrol. Lees hier waar je de film The Batman kunt kijken.

Lees hier onze filmrecensie van The Batman.

2. Top Gun: Maverick (2022)

Gids.tv: ★★★★★ | IMDb ★ 8,4

Bron: Paramount Pictures International
Acteur Tom Cruise (60) haalt zonder moeite de jaren '80 terug, compleet met een nieuwe generatie acteurs in dikke actie, zinderende spanning en waanzinnig camerawerk. Het was een wereldwijde blockbuster die zijn weerga niet kent en keihard door de geluidsbarrière knalt. Lees hier waar je de film Top Gun: Maverick kunt kijken.

Lees hier onze filmrecensie van Top Gun: Maverick.

1. Everything Everywhere All at Once (2022)

Gids.tv: ★★★★★ | IMDb ★ 8,1

Bron: The Searchers
Actrice Michelle Yeoh en de rest van de bijzondere cast weet in grote chaos en pure stilte en een avontuur neer te zetten die je eigenlijk niet na kan vertellen. Deze film was een sensatie onder de artistieke filmliefhebbers en wordt één van de beste films van de laatste jaren genoemd, en dat vinden wij ook. De meeste complete en vooral ook originele productie die grote indruk maakte in de bioscoop. Lees hier waar je de film Everything Everywhere All at Once kunt kijken.

Lees hier onze filmrecensie van Everything Everywhere All at Once.

Het team van Gids.tv wenst jou een hele fijne jaarwisseling. We zien je graag in 2023 weer!

Actuele video's

Meer actuele video's