Beelden van spelende kinderen zijn van alle tijden, maar als die beelden gemaakt zijn tijdens een oorlogssituatie krijgen ze toch een andere lading. Deze Andere Tijden Special gaat over het lot van Nederlandse kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hun verhaal wordt gekoppeld aan dat van de oorlogskinderen van nu.

Bombardement
In het begin van de oorlog lijkt er nog niet zoveel aan de hand. De Duitsers hebben ons land wel veroverd, maar op het oog is de oorlog heel ver weg. Kinderen gaan nog gewoon naar school en spelen op straat. Ander archiefmateriaal toont geëvacueerde kinderen die geen speelgoed meer hebben en nieuw speelgoed mogen uitzoeken. Wat er niet bij verteld wordt, is dat het kinderen uit Rotterdam zijn, die door het bombardement van de nazi's alles zijn kwijtgeraakt.

Weldoeners
In Groningen worden maaltijden geserveerd. Lange tafels met talloze jongens en meisjes en vriendelijke mannen met hakenkruizen om hen heen. Zo willen de nazi's graag dat we ze zien: als weldoeners die het beste voor hebben met de Nederlandse kinderen. Gaandeweg worden de beelden echter grimmiger. Presentatrice Astrid Sy bezoekt ook een school met de oorlogskinderen van nu, afkomstig uit landen als Eritrea, Syrië en Oekraïne.