Fidan Ekiz presenteert docuserie Vrouw op Mars over vrouwenrechten

Fidan Ekiz presenteert docuserie Vrouw op Mars over vrouwenrechten
Honderd jaar vrouwenemancipatie

Nieuws :

Honderd jaar nadat Suze Groeneweg als eerste vrouw, tussen 99 mannen, plaatsnam in de Tweede Kamer, maakt Fidan Ekiz de balans op. De journaliste en presentatrice kijkt in de nieuwe documentaireserie Vrouw op Mars terug op honderd jaar vrouwenemancipatie.

Vrouwenrechten
In zes afleveringen schetst het BNNVARA-programma de ontwikkelingen van vrouwenrechten in de afgelopen eeuw. "De televisieserie Vrouw op Mars vormt een canon van de eerste en tweede feministische golf", meldt de omroep.

Mannenhaters
Fidan Ekiz heeft zelf een andere mening gekregen na het maken van Vrouw op Mars. "Feminisme? Dat is niks voor mij. Dat was mijn reactie toen ik werd gevraagd voor deze serie", zegt Ekiz. "Ik moest meteen aan de Dolle Mina's denken. Woeste vrouwen die op straat beha's verbranden. Mannenhaters. Wat heb ik mij vergist. Het was een eer. De serie is juist een ode aan deze vrouwen en hun strijd geworden."

Normale dingen
Dingen die nu heel normaal zijn in het leven van vrouwen in Nederland, zoals studeren, je kinderen ophalen van de opvang na je werk en stemmen, waren ooit onmogelijk. Het is nog niet eens zo heel lang geleden dat er een strijd werd gevoerd om deze 'normale dingen' te mogen doen. Dat wordt goed zichtbaar in deze docuserie. Lees hier meer over Vrouw op Mars.

Vrouw op Mars is vanaf donderdag 11 oktober wekelijks om 20.25 uur te zien op NPO 2.

Actuele video's

Meer actuele video's

Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws

Aanraders Op TV