Donderdag in Synaps: Sinan Can onthult hoe Nederlanders terrorisme financieren

Donderdag in Synaps: Sinan Can onthult hoe Nederlanders terrorisme financieren
Op onderzoek in het Midden-Oosten

Kijktip :

Op donderdag 17 december zendt NPO 2 weer een aflevering uit van het onderzoeksjournalistieke programma Synaps. Dit keer zien we Sinan Can met een reportage vanuit Afghanistan, waar hij onthult dat ook Nederlandse consumenten het terrorisme financieren.

Synaps gemist? Kijk elke aflevering terug via Gids.tv.

Talk
De focus in deze reportage ligt op de route van het mineraal talk. Sinan Can ontdekt dat consumenten door het kopen van bijvoorbeeld paracetamol of cosmetica zonder dat ze het zelf weten terroristische groeperingen in het Midden-Oosten financieel ondersteunen. Maar hoe gaat dit precies in zijn werk? Afghanistan blijkt één van de rijkste landen ter wereld op het gebied van grondstoffen te zijn.

IS en Al-Qaida
Goud, kobalt, lithium, marmer en talk zijn er ruimschoots aanwezig. Terreurgroepen als IS, Al-Qaida en de Taliban proberen zoveel mogelijk mineralen te winnen om hun terreuracties te financieren. Can legt de route van de mineralen af, van de bergen in Afghanistan tot de haven van Rotterdam. Hij ontdekt dat terreurorganisaties miljoenen verdienen aan de grondstoffen.

De aflevering van Synaps over mineralen uit Afghanistan is op donderdag 17 december om 22.20 uur te zien op NPO 2. Je kunt elke aflevering van Synaps terugkijken bij Gids.tv.


Jouw mening
Geef hieronder je commentaar op Donderdag in Synaps: Sinan Can onthult hoe Nederlanders terrorisme financieren of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV