Vanavond op tv: Klassiekers met Kleinsma, Samenzwervers, Marker Wadden en meer

Vanavond op tv: Klassiekers met Kleinsma, Samenzwervers, Marker Wadden en meer
De tv-tips van Gids.tv voor zondag 30 mei

Kijktip :

Ook vanavond is er weer een divers aanbod aan televisieprogramma's te zien. Zo kun je kijken naar Cheetah family and me, de eerste aflevering van een tweedelige natuurdocumentaire waarin een wilde cheeta wordt gevolgd. Ook is de documentaire Samenzwervers over spirituele corona-activisten te zien en kun je kijken naar Klassiekers met Kleinsma met Simone Kleinsma. Dat en meer! Dit zijn de tv-tips van Gids.tv voor zondag 30 mei.

Gids.tv brengt je elke dag op de hoogte van het beste dat de aankomende tv-avond te bieden heeft.

Nieuw: Cheetah family and me

Canvas
20:10 uur

In de tweedelige natuurdocumentaire 'Cheetah family and me' komt Gordon Buchanan oog in oog te staan met de wilde cheeta in de prachtige Kalahariwoestijn. Het tweede deel is volgende week zondag om 20:10 uur te zien op Canvas. Buchanan ontdekt er meteen met welke echte gevaren deze fraaie katachtigen te kampen krijgen. Samen met gidsen Richard Satekge en Julius Mkhize volgt hij twee cheetamoeders. Savannah en haar vier welpjes leven in het Tswalu Kalahari-reservaat en Chili en haar vijf kleintjes in de wildernis van de Karoo, twee wrede omgevingen vol gevaarlijke dieren en altijd maar minder prooien.


Docu: Samenzwervers

NPO 2
21:00 uur

Er is een groeiende groep alternatieve en spiritueel geïnteresseerde activisten die samen met rechts-radicale partijen demonstreren tegen de coronamaatregelen. Sunny Bergman probeert deze new age-groep te doorgronden in deze korte documentaire. Waardoor worden ze verleid? Bergman ontdekte met een schok dat veel mensen uit haar eigen bubbel er politiek gezien totaal andere ideeën op nahouden en 'down the rabbithole' gaan van extreemrechtse samenzweringstheorieën. Extreemrechtse partijen varen wel bij het huwelijk tussen spiritualiteit en complottheorieën. Waarom hebben linkse partijen de zorgen van deze groep activisten niet serieus genomen?


Nieuw: Klassiekers met Kleinsma

NPO 1
21:15 uur

In het nieuwe programma Klassiekers met Kleinsma bespreekt Simone Kleinsme elke uitzending met een collega uit haar vakgebied de mooiste liedjes uit de Nederlands kleinkunst-schatkist. De komende zondagen, met soms een onderbreking vanwege het EK voetbal, rond 21:15 uur op NPO 1. Fragmenten uit het archief worden afgewisseld met anekdotes over nummers, schrijvers en uitvoerders. De gasten vertellen wat de liedjes zo mooi, goed of ontroerend maakt en waarom ze hem of haar raken. In de eerste aflevering schuift Brigitte Kaandorp, die zelf tientallen liedjes heeft geschreven, aan in de intieme studio van Klassiekers met Kleinsma. Kaandorp vertelt waar ze haar inspiratie vandaan haalt, welke taalkunstenaars ze bewondert en wat effectieve liedjes zijn.


Nieuw: Romeinse tragedies

NPO 2
22:05 uur

Vanavond start de speciale tv-registratie van het zes uur durende theaterstuk Romeinse tragedies van Internationaal Theater Amsterdam (ITA). De afleveringen zijn de komende twee weken van zondag tot en met donderdag te zien op NPO 2. De starttijden liggen tussen 22:10 en 22:50 uur. Het is de grootste productie ooit van regisseur Ivo van Hove en werd wereldwijd bejubeld. In het theaterstuk komen drie tragedies van Shakespeare samen: Coriolanus, Julius Caesar en Antonius & Cleopatra. Deze onthullen alle politieke spelletjes, die ook anno 2021 nog gespeeld worden. Gijs Scholten van Aschat duikt in de rol van Coriolanus, die zich weigert neer te leggen bij de veranderde politieke constellatie ten tijde van de opkomst van de Romeinse Republiek. Hij trotseert het volk en zijn nieuwe vertegenwoordigers en wordt verbannen. Uiteindelijk trekt hij ten strijde tegen zijn moederstad Rome. Julius Caesar (gespeeld door Hugo Koolschijn) verwerft zijn macht juist omdat hij de massa virtuoos weet te bespelen. Een aantal politici vreest de dictatuur en ruimt hem uit de weg om de democratie te redden, maar dan is het al te laat om het veranderde politieke klimaat te keren. In Antonius & Cleopatra lopen wereldpolitiek en de passionele liefde tussen de Romein Antonius (Hans Kesting) en de Egyptische Cleopatra (Chris Nietvelt) door elkaar. Antonius’ verscheurdheid tussen publieke verantwoordelijkheid en de wil van het hart leidt tot een bloedbad.


Docu: Marker Wadden

NPO 1
22:10 uur

Natuurfilmmaker Cees van Kempen volgde het unieke project van de aanleg van Marker Wadden. Met klei, slib en zand is er een archipel van eilanden gemaakt waar de natuur zich kan ontwikkelen. Het is een hoogwaardige staaltje Nederlandse inventiviteit. In de natuurfilm is te zien hoe razendsnel de natuur zich ontwikkelt op deze nieuwe eilanden, variërend van microscopisch onderwaterleven tot de komst van enorme koloniën vogels. Niet eerder werd vastgelegd hoe oeverzwaluwen en libellen voor het eerst nieuw land koloniseren en hoe baardmannetjes hun eerste jongen grootbrengen. De documentaire Marker Wadden toont hoe het gebied weer dynamisch wordt, verschillende dieren opduiken en broedvogels zich weer vestigen.


Cultuurspecial: Tijd zal ons leren

NPO 2
22:50 uur

In het eenmalige programma Tijd zal ons leren gaat acteur en theatermaker Romana Vrede samen met muzikant en performance artist OTION op zoek naar de onbekende, bijna-vergeten en verzwegen geschiedenis van ruim honderd zwarte, bruine en witte verzetsstrijders tijdens onze koloniale tijd. Ze herdefiniëren het woord 'held' en vertellen onbekende verhalen. "De geschiedenis is niet geschreven door de verzetsstrijders, maar door de kolonisten." Romana en OTION portretteren de mensen uit de Caraïben, Afrika, Azië en Europa die weerstand boden, zich uitspraken, vochten en opstonden tegen de bezetting en slavernij.Commentaar
Geef hieronder je commentaar op Vanavond op tv: Klassiekers met Kleinsma, Samenzwervers, Marker Wadden en meer of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

De nieuwe app van Gids.tv is beschikbaar! Download hem hier