'VVD kreeg twee uur gratis zendtijd bij NPO'

'VVD kreeg twee uur gratis zendtijd bij NPO'
NRC-columnist over College Tour en WNL op Zondag

Nieuws :

De VVD kreeg zondagavond twee uur zendtijd via interviews met fractievoorzitter Klaas Dijkhoff (College Tour) en minister-president Mark Rutte (WNL op Zondag). "De publieke omroep schonk twee uur gratis zendtijd aan de VVD", schrijft Arjen Fortuin in zijn column in de NRC.

"Er bestaat vast iemand die vooraf de plannen van de Nederlandse zenders naast elkaar legt om de boel een beetje te coördineren", aldus Fortuin. "Diegene moet gezien hebben dat in College Tour op zondagavond tussen negen en tien een uur lang VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff te gast zou zijn. En dat WNL op Zondag voornemens was om tussen elf en twaalf VVD-leider Mark Rutte te interviewen."

:[article:img](src:"wnl-rutte.jpg" title:"Rick Nieman en Mark Rutte")

"Stom toeval, kan gebeuren. En je begrijpt ook wat erop moet volgen. Een beslissingsbevoegde pakt de telefoon en zegt: 'Beste Rick (of Beste Twan), je begrijpt dat twee volle uren voor de voormannen van dezelfde politieke partij te veel van het goede is, een maand voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ik weet dat dit heel vervelend voor je is, maar we zoeken even een ander moment.' Dat is niet gebeurd.", schrijft Arjen Fortuin.

"Hoe dan ook kregen we twee uur zendtijd voor één politieke partij te verstouwen. (...) Dijkhoff zal niet veel zieltjes gewonnen hebben in College Tour", valt te lezen in de column. "De matte VVD’er leek nog niet te zijn hersteld van de vermoeienissen van carnaval en de Zijlstra-crisis. Bij de meeste vragen maakte hij gewoontegetrouw eerst een grapje."

"Het WNL-interview met Rutte viel daarna vooral op doordat Rick Nieman de premier tutoyeerde, wat hem er niet van weerhield om Rutte het vuur na aan de schenen te leggen over zijn handelen in de Halbecrisis. De toon bleef goedlachs tot en met de ‘dilemma’s’ die Nieman aan Rutte voorlegde. De premier zei dat Klaas Dijkhoff ‘nu al’ klaar is om hem op te volgen. Waarmee de cirkel van de VVD-zondag bij NPO rond was," besluit Arjen Fortuin.

Uitzending gemist? Bekijk College Tour met Klaas Dijkhoff of WNL op Zondag met Mark Rutte terug.

Actuele video's

Meer actuele video's

Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws

Aanraders Op TV