Vanavond op tv: Beste Zangers met Blanks, AZ en Twente in play-off Conference League

Vanavond op tv: Beste Zangers met Blanks, AZ en Twente in play-off Conference League
De tv-tips van Gids.tv voor donderdag 18 augustus

Kijktip :

Vanavond staat er weer voetbal op het programma, maar ook als je geen voetbalfan bent is er genoeg leuks op tv te zien. Denk aan een mooie avond van Beste Zangers, een oer-Hollandse docuserie, een prachtige film of interessante documentaire over Martin Luther King… Dit zijn de tv-tips van Gids.tv voor donderdag 18 augustus.

Gids.tv brengt je elke dag op de hoogte van het beste dat de aankomende tv-avond te bieden heeft.

Live: AZ - Gil Vicente (play-off Conference League)

RTL 7
20:25 uur

Na het overleven van twee voorrondes probeert AZ vanavond een definitief voorschot te nemen op de groepsfase van de Conference League. In de play-offs is het Portugese Gil Vicente de tegenstander. De voorbeschouwing op RTL 7 begint om 20.25 uur en om 21.00 uur is de aftrap. AZ eindigde afgelopen seizoen als vijfde in de Eredivisie en werd daardoor veroordeeld tot de play-offs voor Europees voetbal. Die werden overleefd, waardoor de Alkmaarders in de voorrondes van de Conference League instroomden. Eerst werd over twee duels afgerekend met het Bosnische FK Tuzla City (1-0 en 4-0) en vervolgens poetste AZ een 1-0 achterstand tegen Dundee United weg door een monsterzege in eigen huis (7-0). Net als AZ eindigde Gil Vicente in het seizoen 2021/2022 als vijfde, maar zij presteerden dat in de competitie van Portugal. Het was goed voor een ticket voor de derde voorronde van de Conference League, waarin Riga FC uit Letland de tegenstander was. De heenwedstrijd verliep moeizaam, met een 1-1 gelijkspel, maar Gil Vicente rechtte de rug voor de return: 4-0.


Thriller: Black Swan

Paramount Network
20:30 uur

Nina danst in de film Black Swan bij een balletgezelschap in New York City. Voor hun productie van 'Het zwanenmeer' is artistiek directeur op zoek naar een nieuwe prima ballerina. Nina is zijn eerste keuze, maar haar rivale Lily maakt ook indruk. 'Het Zwanenmeer' heeft een danseres nodig die zowel de witte zwaan met onschuld en elegantie kan spelen als de zwarte zwaan, die staat voor bedrog en sensualiteit. De rol van witte zwaan is Nina op het lijf geschreven, maar Lily is de belichaming van de zwarte zwaan. Terwijl de twee jonge danseressen hun rivaliteit laten uitgroeien tot een vreemde vriendschap, begint Nina haar duistere kant steeds meer te omarmen en tot de zwarte zwaan te transformeren, met een obsessie die haar ondergang zou kunnen betekenen.


Beste Zangers: Blanks

NPO 1
20:33 uur

In de tweede aflevering van het nieuwe seizoen van Beste Zangers staat zanger Blanks (echte naam: Simon de Wit) centraal. De andere deelnemers zullen speciaal voor hem zijn liedjes of liedjes die voor hem belangrijk zijn ten gehore brengen. Blanks is muzikant en YouTuber. In januari 2020 wordt Blanks verkozen tot 'Beste Artiest' tijdens het door Eurosonic Noorderslag georganiseerde Popgala Noord. Hij heeft het tot zijn specialiteit gemaakt om nummers van andere artiesten in een compleet nieuw jasje te steken - een talent dat goed van pas komt in Beste Zangers. In 2016 brengt Simon zijn eerste nummer uit: ‘If You Ever Change Your Mind'. In 2018 steekt Blanks voor het onderdeel 'StyleSwap' een bestaand liedje in een nieuw jasje. Hij brengt ‘Better Now’ van Post Malone in een eighties-stijl uit en dit nummer gaat viral op Instagram en YouTube. Zelfs Post Malone zelf geeft een reactie op zijn versie en het nummer is meer dan twintig miljoen keer gestreamd op Spotify.


Live: Fiorentina - FC Twente (play-off Conference League)

RTL Z
20:45 uur

Voorbeschouwing en vanaf 21.00 uur live verslag van het duel Fiorentina - FC Twente, de heenwedstrijd in de play-offs voor de groepsfase van de Conference League. Kunnen de Enschedeërs een voorschot nemen op definitieve plaatsing voor het derde Europese toernooi? Het uit Florence afkomstige Fiorentina viste afgelopen seizoen nét achter het net bij plaatsing voor de groepsfase van de Europa League. Ze eindigden als zevende in de Serie A, met één punt achterstand op AS Roma. Nu stromen ze in de play-offronde voor de Conference League in, waar FC Twente de tegenstander is. Gezien de status en kwaliteiten van Fiorentina moet FC Twente hopen op een stunt. De ploeg uit Enschede reist in ieder geval vol vertrouwen af naar Italië: in de vorige ronde werd het Servische FK Čukarički met 3-1 en 4-1 verslagen. Ook in de Eredivisie is Twente goed van start gegaan met twee overwinningen zonder tegendoelpunten.


Denkend aan Holland: Amsterdam en Volendam

NPO 1
21:35 uur

Vanavond staat een unieke aflevering van Denkend aan Holland op het programma, want niet Janny van der Heijden maar André van Duin heeft de route uitgestippeld. We zijn namelijk in 'zijn' Amsterdam. Startpunt van de tocht is de Amstel, de river waar de stad haar naam aan dankt. Via de Amstel vaart de Pollux langs Theater Carré, vlak langs het bronzen standbeeld van André. Op het Waterlooplein maken Janny en André een stop om even te scharrelen tussen snuisterijen, op zoek naar een theepot. Terug aan boord wordt koers gezet richting Durgerdam. Daar wordt de dag in de haven afgesloten met een Amsterdamse borrelplank, een biertje en een goed gesprek. De volgende ochtend vaart André richting het schiereiland Marken, waar een mannenkoor ze vanaf de kade toezingt. In Volendam wordt het duo al vroeg bij de palingrokerij verwacht, waar ze de lekkerste paling ter wereld gerookt zien worden en uiteraard ook kunnen proeven. André bekent dat hij een grote wens heeft: met Janny in Volendammer kostuum op de foto. Terug in de haven ontmoeten ze Kees Tol en wordt de dag afgesloten, genietend van het uitzicht en onder het genot van een pannetje gestoofde paling.


Docu: Martin Luther King vs. the FBI

NPO 2
22:09 uur

Martin Luther King is, samen met Malcolm X, de bekendste Amerikaanse burgerrechtenactivist van de jaren zestig. De documentaire Martin Luther King vs. the FBI laat zien hoe King in die periode door de FBI werd afgeluisterd en bedreigd. We zien hoe het bureau een heksenjacht op King opende die tot zijn dood in 1968 voortduurde. Na de 'mars naar Washington' op 28 augustus 1963, waar King zijn beroemde "I have a dream"-toespraak hield, werd hij door de FBI gezien als de gevaarlijkste zwarte man in het land. De tweede man van de FBI, William Sullivan, stuurt een 'urgent memo', waarin staat dat alle middelen die de FBI ter beschikking staan, ingezet moeten worden om King kapot te maken. De documentaire Martin Luther King vs. the FBI laat zien hoe King geschaduwd, afgeluisterd en geïntimideerd werd, omdat FBI-directeur J. Edgar Hoover hem zag als een gevaar voor de Amerikaanse samenleving. Hoover zag in de massale beweging tegen rassendiscriminatie een communistisch complot en was ervan overtuigd dat de burgerrechtenbeweging geïnfiltreerd was door communisten.


Filmdrama: Captain Fantastic

Canvas
22:29 uur

Ben is in de film Captain Fantastic een toegewijde vader die zijn zes kinderen leert hoe ze moeten leven en overleven in de dichte bossen in het noordwesten van Noord-Amerika. Hij wordt echter gedwongen om zijn zelfgemaakte paradijs te verlaten. Wanneer hij geconfronteerd wordt met de echte wereld, begint hij aan een levensreis die zijn ideeën van vrijheid en wat het betekent om een gezin op te voeden uitdaagt.
Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV