Top 10 met beste ruimtefilms aller tijden

Top 10 met beste ruimtefilms aller tijden
Lees hier ook waar je de films kunt streamen

Kijktip :

Een film kan de kijker meenemen naar plekken waar hij anders nooit zal komen. Eén van die plekken is de ruimte. Het is al sinds het begin van de cinema een geliefde bestemming, met wisselende uitkomsten: het kan er namelijk helemaal mis gaan. Gids.tv selecteerde de tien beste ruimtefilms aller tijden.

Belangrijkste voorwaarde voor deze films is dat ze zich grotendeels in de ruimte afspelen. Films als Close Encounters of the Third Kind (1977) en The Right Stuff (1983) rekenen we dus niet mee.

1. Star Wars (1977, IMDB ★ 8,6), The Empire Strikes Back (1980, IMDB ★ 8,7) en Return of the Jedi (1983, IMDB ★ 8,3)
We kunnen niet anders dan de eerste drie Star Wars-films samenvoegen tot onze nummer één. Dit is waar het allemaal begon voor het Star Wars-universum, met tot de verbeelding sprekende personages als Luke Skywalker, Prinses Leia, Han Solo en Darth Vader. Vooral de eerste twee films zijn meesterwerken van de bovenste plank, maar ook Return of the Jedi behoort tot de grootste filmklassiekers van de jaren tachtig. Lees hier waar je Star Wars, The Empire Strikes Back en Return of the Jedi kunt kijken.2. Interstellar (2014, IMDB ★ 8,6)
Bioscoopbezoekers werden in 2014 omvergeblazen door dit meesterwerk van Christopher Nolan. Zoals we inmiddels van hem gewend zijn vertelt hij een redelijk complex verhaal dat hyperrealistisch overkomt. Ondanks de verbluffende special effects en overdonderende muziek van Hans Zimmer zorgen prachtige rollen van Matthew McConaughey, Anne Hathaway en Jessica Chastain ervoor dat de kijker de kracht van het verhaal nooit uit het oog verliest. Lees hier waar je Interstellar kunt kijken.

3. Alien (1979, IMDB ★ 8,5) en Aliens (1986, IMDB ★ 8,4)
Opnieuw een samenvoeging, dit keer van twee films. Alien en Aliens stonden ook al in ons lijstje met de beste monsterfilms aller tijden, maar ze horen ook thuis in deze lijst. De eerste is een angstaanjagende horrorklassieker die de kijker meezuigt in een steeds verder opgebouwde spanning, terwijl de tweede een adrenalinestoot van jewelste is: actie van de bovenste plank. De rol van de no-nonsense Ellen Ripley wordt in beide films vertolkt door een ijzersterke Sigourney Weaver. Lees hier waar je Alien en Aliens kunt kijken.


4. WALL-E (2008, IMDB ★ 8,4)
Pixar heeft met WALL-E bewezen dat er ook prachtige animatiefilms gemaakt kunnen worden over de ruimte. Hoofdpersoon is het gelijknamige robotje, dat op een verlaten planeet is achtergebleven om de rommel op te ruimen. Het eerste deel van de film is bijna zonder dialoog, maar fantastisch opgezet door Pixar: we krijgen echt inzicht in de emoties van WALL-E. Uiteindelijk krijgt hij gezelschap van de robot Eve, en begint de liefde in hem op te bloeien. Lees hier waar je WALL-E kunt kijken.

5. 2001: A Space Odyssey (1968, IMDB ★ 8,3)
Dé pioniersfilm in het genre. Wie anders dan de legendarische Stanley Kubrick kon de grenzen van het genre zo verleggen? 2001: A Space Odyssey is nog altijd de meest invloedrijke film uit het genre en een inspiratie voor talloze filmmakers, van Steven Spielberg tot Christopher Nolan. Het verhaal mag misschien wat traag lijken, maar is nog altijd interessant. En wat te denken van de prachtige special effects? Voor die tijd waren ze de crème de la crème. Lees hier waar je 2001: A Space Odyssey kunt kijken.

6. The Martian (2015, IMDB ★ 8,0)
Een team verblijft op Mars, maar wordt plotseling geteisterd door een flinke storm. Halsoverkop wordt de planeet verlaten, maar één astronaut (Matt Damon) blijft achter. Iedereen denkt dat hij dood is, maar hij weet te overleven op de planeet, met dank aan zijn botanische kennis. Als men erachter komt dat hij nog leeft, wordt alles op alles gezet om hem veilig terug te brengen naar planeet aarde. De prachtige rol van Damon draagt deze film van Ridley Scott. Lees hier waar je The Martian kunt kijken.

7. Moon (2009, IMDB ★ 7,9)
Moon wordt wel gezien als een moderne versie van 2001: A Space Odyssey vanwege de filosofische vraagstukken die de film oproept en de angstaanjagende voice-over van Kevin Spacey, vergelijkbaar met die van Douglas Rain in 2001. Moon is echter ook een fantastische thriller over een man die moederziel alleen verblijft op de maan en daar langzaam aan zijn eigen psychische gesteldheid begint te twijfelen. De film heeft bovendien een fraaie plottwist voor de kijker in petto. Lees hier waar je Moon kunt kijken.

8. Gravity (2013, IMDB ★ 7,7)
De grote winnaar bij de Oscaruitreiking begin 2014. Gravity won maar liefst zeven Oscars, waaronder voor Beste Regie, Beste Muziek en Beste Special Effects. Regisseur Alfonso Cuarón werkte dan ook jaren aan dit meesterwerk, waarin een ruimtestation wordt verwoest door rondvliegend puin. Twee astronauten overlijden, waardoor Sandra Bullock alleen overblijft. Zij moet proberen terug op aarde te komen, maar natuurlijk gaat dit niet zonder slag of stoot. Lees hier waar je Gravity kunt kijken.

9. Apollo 13 (1995, IMDB ★ 7,6)
Het lijkt alsof alle ruimtemissies problemen kennen. Zo ook in Apollo 13, dat is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Na de eerste maanlanding in 1969 wil NASA vaker naar de maan, maar dat gaat niet altijd goed. Ze moeten alles op alles zetten om drie astronauten (Tom Hanks, Kevin Bacon en Bill Paxton) weer veilig terug op aarde te brengen. Hanks spreekt in deze film een legendarische quote uit: 'Houston, we have a problem.' Lees hier waar je Apollo 13 kunt kijken.

10. Total Recall (1990, IMDB ★ 7,5)
We sluiten af met een film van onze eigen Paul Verhoeven. In de verre toekomst wil Arnold Schwarzenegger herinneringen implanteren aan een vakantie op de planeet Mars. Een aantal angstaanjagende gebeurtenissen zorgen er echter voor dat hij echt naar de planeet moet afreizen, waar hij als geheim agent de strijd aangaat met de kwaadaardige Cohaagen. Een intelligente film vol actie en spanning, dat kunnen we wel aan Verhoeven overlaten. Lees hier waar je Total Recall kunt kijken.

Wat is jouw favoriete ruimtefilm? Laat het hieronder aan ons weten!


Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Top 10 met beste ruimtefilms aller tijden of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV