Beste films & series van 2020: Wat waren de beste van dit jaar?

Beste films & series van 2020: Wat waren de beste van dit jaar?
Bijzondere lijst voor mager mediajaar 2020

Film :

2020 was een bijzonder jaar: ook voor de film- en seriewereld. Veel minder mensen in de bioscopen, dus veel meer films en series op de eigen schermen. Gids.tv zet de beste films en series van 2020 (per genre) op een rij.

De komende dagen volgen de beste films van 2020, de beste series van 2020 en meer eindejaarslijstjes. Lees hier alle eindejaarslijstjes van Gids.tv.

Actie: The Mandalorian (seizoen 2)

Gids.tv: ★★★★½ | IMDb: 8,7


Het beste wat Star Wars de laatste jaren op het scherm gebracht heeft. Jon Favreau en Dave Filoni overtreffen zichzelf met visueel spektakel en avontuurlijke verhaallijnen. Lees hier waar je The Mandalorian kunt kijken.

Lees hier de recensie van The Mandalorian seizoen 2.

Runner-up: Tenet

Gids.tv: ★★★★ | IMDb: 7,6


Eén van de weinige grote bioscoopreleases van 2020, én wat voor een: Christopher Nolan excelleert in onbegrijpelijke, maar magnefieke dialogen en een actievol scherm met prachtige explosies. Lees hier de recensie van Tenet waar je Tenet kunt kijken.


Animatie: Bojack Horseman (seizoen 6)

Gids.tv: ★★★★½ | IMDb: 8,7


Een geweldig slot aan een geweldige animatieserie die belangrijke levensthema's op een humoristische manier bij de mensen brengt. Alcoholgebruik, drugs, seks en de gevolgen daarvan: dat alles in een Hollywood-sausje. Lees hier waar je Bojack Horseman kunt kijken.

Lees hier de recensie van Bojack Horseman seizoen 6.

Runner-up: Soul

Gids.tv: ★★★★½ | IMDb: 7,7


Een laatkomer, maar een bijzonder volwassen Pixar-film die het aandurft om de 'dood' en het leven na de dood te verpakken in een emotioneel én humoristisch pakpapiertje. Daarnaast een prachtige animatiestijl, zoals we dat van Pixar gewend zijn. Lees hier de recensie van Soul waar je Soul kunt kijken.


Avontuur: Wolfwalkers

Gids.tv: ★★★★ | IMDb: 8,3


Prachtige animatiefilm met Escher-achtige tekeningen, een spannend verhaal en boeiend voor jong en oud. Lees hier waar je Wolfwalkers kunt kijken.

Lees hier de recensie van Wolfwalkers.

Runner-up: Sonic The Hegdehog

Gids.tv: ★★★ | IMDb: 6,5


Niet zo'n bijzonder verhaal, maar een echte avonturenfilm met een emotionele ondertoon, een bijzonder grappige hoofdpersoon en veel actie. Lees hier de recensie van Sonic The Hegdehog waar je Sonic The Hegdehog kunt kijken.


Biografie: Mank

Gids.tv: ★★★★★ | IMDb: 7,2


Prachtige en visueel meesterlijke film in zwart en wit. Het verhaal over één van de meest bekeken films van de 20ste eeuw: Citizen Kane. Lees hier waar je Mank kunt kijken.

Lees hier de recensie van Mank.

Runner-up: The Queen's Gambit

Gids.tv: ★★★★ | IMDb:


De serie die in één klap schaken weer een populaire sport wist te maken over de hele wereld. Een goede serie met een geweldige hoofdrol voor Anya Taylor-Joy. Lees hier de recensie van The Queen's Gambit waar je The Queen's Gambit kunt kijken.


Documentaire: The Last Dance

Gids.tv: ★★★★ | IMDb: 9,2


Dichterbij kom je niet. Deze legendarische documentaireserie biedt de beste en meest intieme kijk ooit op de dominantie van Michael Jordan en de Chicago Bulls in de jaren 90. Lees hier waar je The Last Dance kunt kijken.

Lees hier de recensie van The Last Dance.

Runner-up: David Attenborough: A Life on Our Planet

Gids.tv: ★★★★ | IMDb: 8,0


David Attenborough blikt terug op zijn eigen geschiedenis als natuurfilmer, en vertelt met veel trots hoe uitzonderlijk zijn leven was. Nogmaals worden we als kijker gewaarschuwd dat deze planeet op het randje van de afgrond staat. Lees hier de recensie van David Attenborough: A Life on Our Planet waar je David Attenborough: A Life on Our Planet kunt kijken.


Drama: I Know This Much Is True

Gids.tv: ★★★★★ | IMDb: 8,2


Maar met dit rauwe drama slaat de regisseur perfect de spijker op zijn kop. Wat een waanzinnige acteerprestatie van Mark Ruffalo, die je bij je strot pakt en niet meer los laat. Lees hier waar je I Know This Much Is True kunt kijken.

Lees hier de recensie van I Know This Much Is True.

Runner-up: Sound of Metal

Gids.tv: ★★★★½ | IMDb: 7,8


Een intense dramafilm die ook qua sounddesign grote indruk maakt. De film sluit af met een mooie boodschap: Het leven is oneerlijk en zit vol tegenslagen, maar laat niemand je weerhouden om door te vechten en jezelf te accepteren zoals je bent, met imperfecties die daarbij horen. Lees hier de recensie van Sound of Metal waar je Sound of Metal kunt kijken.


Fantasy: Locke & Key

Gids.tv: ★★★½ | IMDb: 7,8


Verwacht geen expliciete horror maar een fantasierijke en spannende serie voor 13 jaar en ouder. Met mooie sfeervolle decors, prima cast en een bijzonder verhaal. Lees hier waar je Locke & Key kunt kijken.

Lees hier de recensie van Locke & Key.

Runner-up: Onward

Gids.tv: ★★★ | IMDb: 7,7


Onward is animatie van topniveau. Het verhaal van de twee totaal verschillende elfen broers is grappig, met zoals we gewend zijn een ontroerende finale. Lees hier de recensie van Onward waar je Onward kunt kijken.


Historie: The Trial of the Chicago 7

Gids.tv: ★★★★ | IMDb: 7,8


Wie van Amerikaanse politieke rechtbankdrama’s houdt, kan zijn hart ophalen met The Trial of the Chicago 7. Met een waanzinnige cast, mooi tijdsbeeld, sterke dialogen en één van de beruchtste rechtszaken van de vorige eeuw. Lees hier waar je The Trial of the Chicago 7 kunt kijken.

Lees hier de recensie van The Trial of the Chicago 7.

Runner-up: HOLLYWOOD

Gids.tv: ★★★★ | IMDb: 7,6


Verwacht een rijke serie met prachtige kostuums, mooie sets en een imponerende cast, met een geweldige en hilarische rol voor Jim Parsons (Sheldon uit The Big Bang Theory). Lees hier de recensie van HOLLYWOOD waar je HOLLYWOOD kunt kijken.


Horror: Ratched

Gids.tv: ★★★★ | IMDb: 7,6


Alle credits gaan naar de prachtige actrice Sarah Paulson en de rest van de fantastische cast. Met een waanzinnig oog voor detail komen kleurrijke decors, stijlvolle kostuums en prachtige make-up, maar ook auto's, gebouwen en meubilair - inclusief kroonluchters - tot leven. Lees hier waar je Ratched kunt kijken.

Lees hier de recensie van Ratched.

Runner-up: The Invisible Man

Gids.tv: ★★★★ | IMDb: 7,1


Mede door muziek, magistraal camerawerk en een slim verhaal zit je op het puntje van je stoel. Het is een thriller (met horror-elementen) van opzwepend hoog niveau met stralend middelpunt Elisabeth Moss. Lees hier de recensie van The Invisible Man waar je The Invisible Man kunt kijken.


Komedie: Sex Education (seizoen 2)

Gids.tv: ★★★★ | IMDb: 8,3


Na zijn eerste keer masturberen is het voor Otis in dit tweede seizoen geen probleem meer om 'hem' omhoog te laten komen. Dit resulteert in ongelofelijk grappige situaties, waarbij de tranen weer in je ogen staan. Lees hier waar je Sex Education kunt kijken.

Lees hier de recensie van Sex Education seizoen 2.

Runner-up: Dead to Me (seizoen 2)

Gids.tv: ★★★★ | IMDb:


We moeten een groot compliment maken aan actrice Christina Applegate. Naast grote paniek en hilarische oneliners laat de actrice nu ook de kwetsbare Jen zien. Lees hier de recensie van Dead to Me seizoen 2 waar je Dead to Me kunt kijken.


Kostuum: The Crown (seizoen 4)

Gids.tv: ★★★★★ | IMDb: 8,7


De serie van de maker Peter Morgan levert zijn beste seizoen tot nu toe af. Groot, groter, grootst: dat kunnen we zeggen over de waanzinnige sets, kostuums en de prachtige cast. Lees hier waar je The Crown kunt kijken.

Lees hier de recensie van The Crown seizoen 4.

Runner-up: Little Women

Gids.tv: ★★★★½ | IMDb:


Wie enthousiast wordt van een intelligent kostuumdrama zit met de film Little Women bijzonder goed. Het verhaal wordt slim verteld door middel van twee tijdlijnen, die elkaar steeds afwisselen. Lees hier de recensie van Little Women waar je Little Women kunt kijken.


Misdaad: ZeroZeroZero

Gids.tv: ★★★★½ | IMDb: 8,2


Vanaf het begin is het al duidelijk welke schakel waar in het spelletje hoort. Voor ieder schakeltjes is aandacht en de schakels worden op een bijzondere manier aan elkaar gevlochten in het plot. Lees hier waar je ZeroZeroZero kunt kijken.

Lees hier de recensie van ZeroZeroZero.

Runner-up: Uncut Gems

Gids.tv: ★★★★ | IMDb: 7,4


De gebroeders Safdie weten "hun stad" New York uitstekend neer te zetten. Vooral de karakteropbouw van hoofdrol Ratner, die met een steeds ingewikkelder en onstabieler wordend kaartenhuis wordt geconfronteerd. Lees hier de recensie van Uncut Gems waar je Uncut Gems kunt kijken.


Musical: Hamilton

Gids.tv: ★★★★½ | IMDb: 8,6


Een bijzonder intelligent en prachtig verhaal wat vertelt wordt met rap en legendarische liedjes zoals het krachtige Wait for it, Non-Stop en het ontroerende Who Lives, Who Dies, Who Tells Your Story. Lees hier waar je Hamilton kunt kijken.

Lees hier de recensie van Hamilton.

Runner-up: Eurovision Song Contest: Story of Fire Saga

Gids.tv: ★★★★ | IMDb: 6,5


Netflix pakt groots uit met het hilarische verhaal van de fictieve inzending Fire Saga uit IJsland. Zij hullen zich in prachtige kostuums en begeven zich in waanzinnige decors - en dan zijn het ook nog eens hysterische personages. Lees hier de recensie van Eurovision Song Contest: Story of Fire Saga waar je Eurovision Song Contest: Story of Fire Saga kunt kijken.


Muziek: Clouds

Gids.tv: ★★★★ | IMDb: 7,5


Met vijf minuten zit je in een verhaal die de wereld moet zien. De film doet je beseffen dat niet iedereen gelijke kansen krijgt op deze planeet, en dat loslaten van onbelangrijke problemen een belangrijke sleutel in het leven is. Lees hier waar je Clouds kunt kijken.

Lees hier de recensie van Clouds.

Runner-up: Ma Rainey's Black Bottom

Gids.tv: ★★★★ | IMDb: 7,1


We kennen Chadwick Boseman natuurlijk vooral als Black Panther, maar zijn karakterrollen (bijvoorbeeld als James Brown en Jackie Robinson) kan hij shinen. Hij doet dat ook in deze film, en echt magnefiek. Lees hier de recensie van Ma Rainey's Black Bottom waar je Ma Rainey's Black Bottom kunt kijken.


Mysterie: Lucifer (seizoen 5)

Gids.tv: ★★★★ | IMDb: 8,2


Ook in dit vijfde seizoen is het prettig wegkijken: de humor is goed, je krijgt een flinke portie misdaad en drama, en dat alles is in balans met het - soms wat rare - buitenaardse. Lees hier waar je Lucifer kunt kijken.

Lees hier de recensie van Lucifer seizoen 5.

Runner-up: Elité (seizoen 3)

Gids.tv: ★★★★ | IMDb: 7,6


Élite gaat over drie tieners die naar Las Encinas gestuurd worden. Deze school staat in Spanje bekend als de beste en meest exclusieve van het land. Lees hier waar je Elité kunt kijken.


Nederlands: De Beentjes van Sint-Hildegard

Gids.tv: ★★★★ | IMDb: 7,9


Het scenario is uitstekend en een ware vertaling van een bijzondere man met een bijzondere aandoening. Geen typische Johan Nijenhuis-film, maar een instant klassieker. Lees hier waar je De Beentjes van Sint-Hildegard kunt kijken.

Lees hier de recensie van De Beentjes van Sint-Hildegard.

Runner-up: Undercover (seizoen 2)

Gids.tv: ★★★★ | IMDb: 7,9


De eerste aflevering zet direct de toon: Een shockerende gebeurtenis met dood en verderf tot gevolg, die voor een groot deel afspeelt op Manege El Dorado. Er wordt een nieuw blik criminelen opengetrokken, die het verhaal op volle toeren laten draaien. Lees hier de recensie van Undercover seizoen 2 waar je Undercover kunt kijken.


Oorlog: 1917

Gids.tv: ★★★★★ | IMDb: 8,3


De film laat op deze manier de harde realiteit van een vieze en stinkende oorlog zien. Visueel is deze productie een sensatie; de film lijkt in één ononderbroken shot geschoten te zijn, waardoor je de gebeurtenissen zelf lijkt mee te maken. Lees hier waar je 1917 kunt kijken.

Lees hier de recensie van 1917.

Runner-up: Jojo Rabbit

Gids.tv: ★★★★ | IMDb: 7,9


Je zit wel met een mond vol tanden wanneer de film begint. Als je eenmaal gewend bent aan de sfeer, kun je genieten van een mooi uitgewerkt verhaal en een prachtige karakterontwikkeling van de jonge Jojo. Lees hier de recensie van Jojo Rabbit en waar je Jojo Rabbit kunt kijken.


Romantiek: Dash & Lily

Gids.tv: ★★★½ | IMDb: 8,1


Elke keer als je denkt dat het verhaal wat instort, weet de serie je toch weer te verrassen. Met leuke rollen voor Midori Francis en Austin Abrams. Al met al een uitstekende toevoeging op Netflix, waarin je hoopt dat Dash en Lily elkaar zullen ontmoeten. Lees hier waar je Dash & Lily kunt kijken.

Lees hier de recensie van Dash & Lily.

Runner-up: A Hidden Life

Gids.tv: ★★★½ | IMDb: 7,6


De dialogen in de film zijn prima, met als hoogtepunt de peinzende en weifelende voice-overs. Het camerawerk is prachtig, maar voor de meeste kijkers toch echt wat te vaag. Lees hier de recensie van A Hidden Life en waar je A Hidden Life kunt kijken.


Science-fiction: Clone Wars (seizoen 7)

Gids.tv: ★★★★ | IMDb: 8,3


De dialogen en de algehele verhaallijn maken deze serie een Star Wars-meesterwerk, alhoewel het voor de gemiddelde scifi-kijker uiteindelijk lastig zal zijn om te volgen. Lees hier waar je Clone Wars kunt kijken.

Lees hier de recensie van Clone Wars seizoen 7.

Runner-up: Westworld (seizoen 3)

Gids.tv: ★★★½ | IMDb: 8,7


Een indrukwekkend derde seizoen van een prachtige sci-fi serie. Lees hier waar je Westworld kunt kijken.


Superhelden: The Umbrella Academy (seizoen 2)

Gids.tv: ★★★★ | IMDb: 7,9


Het tweede seizoen geeft gas in een verhaal dat uitblinkt door de rijke setting van de jaren 60. Met oog voor details uit die tijd. Compleet met rijke sets, fantastische locaties en lekkere cast. Lees hier waar je The Umbrella Academy kunt kijken.

Lees hier de recensie van The Umbrella Academy seizoen 2.

Runner-up: The Boys (seizoen 2)

IMDb: 8,7


Een heerlijke duistere serie met fantastische karakters, een interessant plot en heel veel onverwachte wendingen in het verhaal. Lees hier waar je The Boys kunt kijken.


Thriller: Dark Waters

Gids.tv: ★★★★ | IMDb: 7,6


Degelijk en robuust drama van hoge kwaliteit, dat geldt dus ook voor Dark Waters. Met een prachtige rol voor Anne Hathaway als Sarah Bilott. die achter haar man staat in het slopende gevecht tegen een reus van een bedrijf. Indrukwekkend, meeslepend en soms spannend. Lees hier waar je Dark Waters kunt kijken.

Lees hier de recensie van Dark Waters.

Runner-up: Dark (seizoen 3)

Gids.tv: ★★★½ | IMDb: 8,8


We hebben te maken met een ambieuze serie van ambieuze makers. Het feit dat we deze serie überhaupt nog kunnen volgen, heeft te maken met een uitstekende casting en slim gebruik van kleine uiterlijke verschillen tussen mensen. Lees hier de recensie van Dark seizoen 3 waar je Dark kunt kijken.Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV