Woensdag in Andere Tijden: nieuwe politiek na de Tweede Wereldoorlog

Woensdag in Andere Tijden: nieuwe politiek na de Tweede Wereldoorlog
Oorlogsjaren zorgen voor nieuwe kijk op systeem

Kijktip :

Woensdagavond (17 maart) begint de uitzending van Andere Tijden een halfuur eerder dan gebruikelijk, om 21.50 uur. In deze politieke week gaat de aflevering over de periode tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen er werd nagedacht over een nieuw soort politiek na de bevrijding.

Andere Tijden gemist? Kijk elke aflevering terug via Gids.tv.

Kamp Beekvliet
Ook voor de bestuurlijke en politieke elite van Nederland was de Tweede Wereldoorlog een traumatische ervaring. Een groot deel van deze hoogwaardigheidsbekleders werd door de Duitsers gegijzeld in het kamp Beekvliet in Sint-Michielsgestel, Noord-Brabant. Daar maken ze plannen voor een nieuw soort politiek na de bevrijding. Volgens de politici moet er een tweepartijenstelsel komen.

Doorbraak
Dit stelsel is gemodelleerd naar Brits voorbeeld: een progressieve en conservatieve flank. Deze gedachte krijgt al snel de heroïsche titel De Doorbraak. De SDAP (Sociaal-Democratische Arbeiders Partij) besluit het goede voorbeeld te geven en heft zichzelf op. Ze fuseren met liberale en christelijke partijen en gaat verder onder de naam Partij van de Arbeid. Dat is nu precies 75 jaar geleden.

Andere Tijden is op woensdag 17 maart om 21.50 uur te zien op NPO 2. Je kunt alle afleveringen van Andere Tijden terugkijken bij Gids.tv.


Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Woensdag in Andere Tijden: nieuwe politiek na de Tweede Wereldoorlog of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV