Woensdag 24 november in Andere Tijden: NSB'ers vragen om vergiffenis

Woensdag 24 november in Andere Tijden: NSB'ers vragen om vergiffenis
Terug naar het jaar 1947

Kijktip :

In een nieuwe aflevering van Andere Tijden, woensdag 24 november te zien op NPO 2, gaan we terug naar de jaren vlak na de Tweede Wereldoorlog. Nederland likt de wonden en 'foute' landgenoten moeten op de blaren zitten.

Andere Tijden gemist? Kijk elke aflevering terug via Gids.tv.

Boodschap
Op 13 juli 1947 is in de kerken van Nederland, protestants en katholiek, een bijzondere boodschap te horen. Zo'n dertig vooraanstaande NSB'ers erkennen schuld voor hun oorlogsverleden en vragen om vergeving en verzoening: de Verklaring van Wezep. Een opmerkelijk initiatief zo kort na de oorlog.

Verzoenen
Het is een poging van de Kerken in Nederland en een oud-top-NSB'er om fout en goed Nederland na de oorlog met elkaar te verzoenen. Hoofdpersoon: Carel Huygen, die negentig jaar geleden enthousiast lid wordt van de dan net opgerichte NSB. Hij schopt het tot secretaris-generaal van de partij, de rechterhand van Mussert. Na de oorlog komt hij tot inkeer.

Andere Tijden is elke woensdag rond 22.15 uur te zien op NPO 2. Je kunt alle afleveringen van Andere Tijden terugkijken bij Gids.tv.


Commentaar
Geef hieronder je commentaar op Woensdag 24 november in Andere Tijden: NSB'ers vragen om vergiffenis of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV