Dennis Weening is 'schouder om op te huilen' voor kandidaten Levenslang met Dwang

Dennis Weening is 'schouder om op te huilen' voor kandidaten Levenslang met Dwang
'Ze hebben eigenlijk géén leven'

Nieuws

Dennis Weening presenteert vanaf maandag op RTL 5 een nieuw seizoen Levenslang met Dwang, waarin mensen met een dwangstoornis op reis gaan naar Thailand voor therapie. Weening ontpopte zich tot een vertrouwenspersoon voor de mensen die volgens hem "eigenlijk geen leven" hebben. "Ik ben de schouder om op uit te huilen, het luisterend oor."

Dat vertelt hij in een interview met het AD. Weening omschrijft zichzelf als iemand bij wie de kandidaten alles kwijt kunnen. Hij voert constant gesprekken met de mensen die door hun dwangstoornis eigenlijk geen normaal leven kunnen leiden. "Dat zijn serieuze gesprekken, maar ik kan in sommige situaties ook voor wat luchtigheid zorgen. Je merkt al gauw dat er dan een intensieve band ontstaat. Soms was het erg emotioneel."

Jan Kooijman was de vorige presentator van Levenslang met Dwang.

Kandidaten
De kandidaten dit seizoen hebben uiteenlopende stoornissen, zo beschrijft Weening. "Zo was er een meisje dat zó’n minderwaardigheidscomplex had. Ze liet thuis geen vingerafdruk achter, omdat ze vond dat ze er niet mocht zijn. En kandidaat Marieke heeft zoveel last van smetvrees dat ze de deur amper uitkomt. En als haar kinderen thuiskomen van school moeten zij zich in de hal tot op hun blootje uitkleden en dan eerst in bad voordat ze echt het huis in kunnen. Ook de boodschappen moeten eerst worden schoongemaakt."

Lees hier meer over Levenslang met Dwang.

Thailand
Waarom moet de groep naar Thailand? Volgens Weening is die ontsnapping uit de thuissituatie noodzakelijk, omdat daar hun stoornis het ergst is. "Ze kunnen daar ook niet zomaar even terug. Dus je dwingt ze om daar aan de slag te gaan met therapeuten. Ze zijn daarnaast in een omgeving met anderen die ongeveer hetzelfde hebben. Je bent dus 24/7 bezig."

Levenslang Met Dwang is vanaf maandag 23 april wekelijks om 21.30 uur te zien op RTL 5.

Tags: thailand, rtl 5, therapie, dennis weening, levenslang met dwang, dwangstoornis

ACTUELE VIDEO'S Meer video's »


ACTUEEL TV-NIEUWS Meer tv-nieuws »