Top 10 van beste detective films aller tijden

Top 10 van beste detective films aller tijden
Van Hitchcocks Vertigo tot de moderne klassieker Se7en

Kijktip :

Detectives zijn al sinds jaar en dag boeiende personages in Hollywoodfilms. Het zijn vaak gemankeerde persoonlijkheden, die in hun leven al de nodige trauma's te verwerken hebben gehad. Niet voor niets zijn films over detectives altijd immens populair geweest, omdat ze naast spanning- en thrillerelementen ook bijzonder interessante personages te bieden hebben.

Gids.tv maakte een selectie van de 10 beste detectivefilms aller tijden, waarin er ruimte is voor zowel privédetectives als detectives die in dienst zijn van de politie.

1. The Silence of the Lambs (1991, IMDB ★ 8,6)
Jonathan Demmes The Silence of the Lambs is tot nu toe de derde (en laatste) film die de vijf belangrijkste Oscars won: Beste Film, Beste Regie, Beste Acteur, Beste Actrice en Beste Scenario. Het was des te opmerkelijker dat deze prijzen gingen naar een voor Hollywoodbegrippen bijzonder duistere film over seriemoordenaar Buffalo Bill, die vrouwen vermoordt en vilt. Politiedetective Clarice Starling (Jodie Foster) schakelt de hulp in van de opgesloten seriemoordenaar Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) om de zaak op te lossen. Lees hier waar je The Silence of the Lambs kunt kijken.

2. Se7en (1995, IMDB ★ 8,6)
David Fincher is een regisseur die zich als een vis in het water voelt in het detectivegenre. Het begon voor hem allemaal met Se7en, waarin de vermoeide detective Somerset (Morgan Freeman), die bijna met pensioen kan, voor een laatste zaak wordt gekoppeld aan de jonge hond Mills (Brad Pitt). Een seriemoordenaar pleegt moorden aan de hand van de zeven Bijbelse hoofdzonden, en de detectives worden steeds verder in de zaak meegezogen - met een legendarisch einde als gevolg. De seriemoordenaar wordt gespeeld door de uit de gratie geraakte Kevin Spacey. Lees hier waar je Se7en kunt kijken.

3. Vertigo (1958, IMDB ★ 8,3)
Eén van de grote Amerikaanse filmklassiekers. Regisseur Alfred Hitchcock, bijgenaamd de 'Master of Suspense', volgt in deze film privédetective Scottie Ferguson (James Stewart). Ferguson wordt door een oude schoolvriend gevraagd diens vrouw te schaduwen, omdat ze steeds vreemder gedrag vertoond. De detective valt als een blok voor de door Kim Novak gespeelde vrouw. Deze ijzingwekkend spannende film met een beroemde plottwist toont het San Francisco van de jaren vijftig op zijn allermooist, met prachtige kleurrijke beelden. Lees hier waar je Vertigo kunt kijken.

4. L.A. Confidential (1997, IMDB ★ 8,3)
Dat de jaren negentig tot de beste decennia van de detectivefilm horen, bewijst deze film ook nog maar eens. L.A. Confidential volgt drie politiedetectives van verschillend allooi: de ambitieuze jonge detective die alles volgens de regels wil doen (gespeeld door Guy Pearce), de agressieve rouwdouwer (Russell Crowe) en de showman die vooral de contacten met de entertainmentwereld warm wil houden (opnieuw Kevin Spacey). Het complexe verhaal schetst een mooi beeld van het Los Angeles van de jaren vijftig. Kim Basinger won een Oscar voor Beste Vrouwelijke Bijrol. Lees hier waar je L.A. Confidential kunt kijken.

5. Chinatown (1974, IMDB ★ 8,2)
Deze klassieker kwam ook al voorbij in ons lijstje met de beste misdaadfilms, maar vanwege de belangrijke rol van privédetective J.J. "Jake" Gittes (Jack Nicholson) hoort hij ook zeker in dit lijstje. Hij wordt door een vrouw (Faye Dunaway) gevraagd haar man te volgen, waarna Gittes steeds dieper verstrikt raakt in een web van intriges en criminelen. De beroemde climax van de film vindt in de wijk uit de titel, in Los Angeles, plaats. Lees hier waar je Chinatown kunt kijken.

6. The Maltese Falcon (1941, IMDB ★ 8,1)
We gaan nu even heel ver terug in de tijd, naar één van de absolute pioniersfilms uit het genre. Regisseur John Huston (die ook een rol speelde in Chinatown) verfilmde het verhaal van detectiveschrijver Dashiell Hammett, en de iconische Humphrey Bogart nam de rol van Sam Spade op zich. Hij is een privédetective die betrokken raakt bij een zaak waarin meerdere mensen op zoek zijn naar de Maltese Valk, een kostbaar beeld. Met deze film begon het populaire genre van de film noir, dat jarenlang Hollywood domineerde. Lees hier waar je The Maltese Falcon kunt kijken.

7. The Big Sleep (1946, IMDB ★ 8,0)
Opnieuw een oud meesterwerk, en wederom met Humphrey Bogart in de hoofdrol. Hij speelt ditmaal de privédetective Philip Marlowe uit de beroemde boeken van Raymond Chandler. In deze film speelt Bogart voor de tweede keer samen met zijn vrouw Lauren Bacall, waarmee hij één van de beroemdste Hollywoodkoppels aller tijden vormde. Philip Marlowe raakt verstrikt in een web van familieperikelen en problemen, buitengewoon sfeervol verfilmd door regisseur Howard Hawks. Voor de echte film noir-liefhebber. Lees hier waar je The Big Sleep kunt kijken.

8. The French Connection (1971, IMDB ★ 7,8)
Een fenomenale hoofdrol van de legendarische Amerikaanse acteur Gene Hackman draagt deze film. Hij achtervolgt, in de rol van detective Jimmy "Popeye" Doyle, samen met zijn collega een Franse heroïnesmokkelaar. Deze film was destijds een enorm succes en won maar liefst vijf Oscars, waaronder voor Beste Film en Beste Acteur voor Hackman. Eén van de grootste pluspunten van de film is de prachtige montage, die vooral piekt tijdens een beroemde achtervolgingsscène door New York. De collega van Doyle wordt gespeeld door Roy Scheider (Jaws). Lees hier waar je The French Connection kunt kijken.

9. Dirty Harry (1971, IMDB ★ 7,8)
Deze film, uit hetzelfde jaar als The French Connection, portretteert de keiharde detective Harry Callahan. Spraken we bij L.A. Confidential al over een rouwdouwer, veel harder dan deze Callahan worden ze niet gemaakt. Wat natuurlijk ook helpt is het feit dat hij door Clint Eastwood wordt gespeeld, die met zijn onderkoelde en soms agressieve houding elke crimineel de stuipen op het lijf jaagt. Eastwood speelde deze rol bovendien nog in maar liefst vier vervolgfilms, en uitte in één daarvan (Sudden Impact, 1983) de legendarische quote: 'Go ahead, make my day.' Lees hier waar je Dirty Harry kunt kijken.

10. Zodiac (2007, IMDB ★ 7,7)
Opnieuw een film van David Fincher, die zich zoals gezegd helemaal thuisvoelt in het genre. Zodiac is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Zodiac Killer, een seriemoordenaar die in de jaren zestig en zeventig huishield in San Francisco en omstreken. Ditmaal hebben we echter niet te maken met een échte detective: hoofdpersoon Robert Graysmith (Jake Gyllenhaal) is een journalist die op onderzoek uitgaat en zichzelf op die manier in gevaarlijke situaties brengt. Bijrollen zijn er voor onder anderen Robert Downey, jr. en Mark Ruffalo. Lees hier waar je Zodiac nog meer kunt kijken.

Wat is jouw lijstje met favoriete detectivefilms? Laat het hieronder aan ons weten!

Actuele video's

Meer actuele video's

Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws

Aanraders Op TV