Top 10 van beste Britse komedies aller tijden

Top 10 van beste Britse komedies aller tijden
Lees hier ook waar je de films kunt streamen

Kijktip :

Britse humor heeft door de jaren heen de wereld veroverd. Sarcasme, ironie en droge humor vormen de belangrijkste bestanddelen van de Britse humor. Maar wat zijn de beste Britse komedies aller tijden? Gids.tv selecteerde de tien beste Britse comedyfilms aller tijden.

1. Monty Python and the Holy Grail (1975, IMDB ★ 8,3)
De absolute koningen van de Britse humor zijn de mannen van Monty Python. In deze film gaan ze terug in de tijd, naar de Middeleeuwen om precies te zijn. Hier gaat koning Arthur op zoek naar de ridders van de ronde tafel, maar dit gaat niet zonder slag of stoot. Vooral de scène met de Zwarte Ridder die weigert koning Arthur door te laten is legendarisch én hilarisch. Lees hier waar je Monty Python and the Holy Grail kunt kijken.

2. Kind Hearts and Coronets (1949, IMDB ★ 8,1)
Lange tijd werd deze film gezien als de beste Britse comedy aller tijden. Dat is voor een groot deel te danken aan de rol van Alec Guinness, één van de beste acteurs die Engeland heeft voortgebracht. Guinness (ook bekend van Star Wars) kon uitmuntend met zowel drama als comedy overweg. Dat laatste bewijst hij in deze film, waarin hij maar liefst negen verschillende rollen speelt. Lees hier waar je Kind Hearts and Coronets kunt kijken.

3. Monty Python's Life of Brian (1979, IMDB ★ 8,1)
Dit keer parodieert het comedygezelschap Monty Python het leven van Jezus Christus. Het is dan ook niet verrassend dat deze film in 1979 veel stof deed opwaaien en in meerdere landen verboden werd. Life of Brian blijft echter een hilarische film, en het onsterfelijke nummer 'Always Look on the Bright Side of Life' komt er ook nog eens in voor. Lees hier waar je Monty Python's Life of Brian kunt kijken.

4. Shaun of the Dead (2004, IMDB ★ 7,9)
Horror met comedy combineren, het blijft een buitengewoon riskant trucje. Eén van de films die daar het beste in geslaagd is, is Shaun of the Dead. Het betekende de doorbraag van regisseur Edgar Wright en acteurs Simon Pegg en Nick Frost. Zij moeten zien te overleven in een door zombies overgenomen wereld. Zelden was het nummer 'Ghost Town' van The Specials zó toepasselijk. Lees hier waar je Shaun of the Dead kunt kijken.

5. Hot Fuzz (2007, IMDB ★ 7,9)
Wederom een film van Edgar Wright, die dit keer met verve een komisch misdaadverhaal vertelt. Opnieuw spelen Simon Pegg en Nick Frost de hoofdrollen: dit keer zijn ze twee politieagenten die in een klein stadje stuiten op een duister geheim. Pegg speelt de coole Londense agent, terwijl Frost de luie plattelandsofficier is. Lees hier waar je Hot Fuzz kunt kijken.

6. The Ladykillers (1955, IMDB ★ 7,8)
We gaan weer ver terug in de tijd voor deze kleurenfilm, die een fraai beeld van Londen schetst. In de hoofdrol is opnieuw Alec Guinness te herkennen, die dit keer de leider van een groep overvallers speelt. Ze komen terecht bij een oud vrouwtje, waar ze een roofoverval op een treinstation plannen. Hilarische situaties gegarandeerd, en in een bijrol is ook de beroemde Peter Sellers te zien. Lees hier waar je The Ladykillers kunt kijken.

7. A Fish Called Wanda (1988, IMDB ★ 7,6)
Geen lijst zonder de beste Britse comedy's is compleet zonder deze geniale film, geschreven door Monty Python-lid John Cleese. Vier zeer verschillende types plannen samen een grote juwelenroof. De vier proberen elkaar telkens de loef af te steken, wat leidt tot bijzonder grappige momenten. Kevin Kline won de Oscar voor Beste Mannelijke Bijrol voor deze film. Lees hier waar je A Fish Called Wanda kunt kijken.

8. In the Loop (2009, IMDB ★ 7,5)
De Britten zijn altijd een kei geweest in het schrijven van goede satire, en dat blijkt maar weer eens uit deze film. Het voor een Oscar genomineerde scenario draait om een aantal Britse en Amerikaanse diplomaten die proberen te voorkomen dat er een oorlog uitbreekt in het Midden-Oosten. Actueel en pijnlijk: een gouden combinatie. Lees hier waar je In the Loop kunt kijken.

9. The Full Monty (1997, IMDB ★ 7,2)
Zes werkloze metaalarbeiders besluiten een striptease-act te doen om aan geld te komen. Dat is de krankzinnige premisse van deze hilarische film, die totaal onverwacht een wereldwijd succes werd. De hype rond The Full Monty resulteerde zelfs in een Oscarnominatie voor Beste Film. De geweldige soundtrack is ook een belangrijke plus van deze film. Lees hier waar je The Full Monty kunt kijken.

10. Four Weddings and a Funeral (1994, IMDB ★ 7,1)
Dat Britse komedies in de jaren negentig vaker een wereldwijd publiek wisten te bereiken bewees Four Weddings and a Funeral al een paar jaar vóór The Full Monty. Een cast van grotendeels onbekende acteurs verwierf wereldfaam met deze film. Belangrijkste exponent van de cast werd 90's-favoriet Hugh Grant, maar de beste scène van de film is voor Rowan 'Mr. Bean' Atkinson. Lees hier waar je Four Weddings and a Funeral kunt kijken.

Wat is jouw favoriete Britse komedie? Laat het hieronder aan ons weten!

Actuele video's

Meer actuele video's

Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws

Aanraders Op TV