College van hoogleraar Erik Scherder in MAX Masterclass

College van hoogleraar Erik Scherder in MAX Masterclass
Neuropsycholoog vertelt over het menselijk brein

Kijktip :

Omroep MAX herhaalt vanaf dinsdag 25 juni de collegereeks van hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder over het menselijk brein te zien. Professor Scherder zal de komende drie dinsdagen verschillende thema's behandelen.

Muziek
In de eerste aflevering zal Erik Scherder vertellen over de connectie tussen de hersenen en muziek. Hij heeft hier al over gepubliceerd en beantwoordt in dit eerste college vele vragen over de connectie. Wat gebeurt er allemaal in het brein als we luisteren naar muziek? Waarom houden we van droevige muziek? Hoe kan het dat een liedje soms eindeloos lang in je hoofd blijft hangen? En op wat voor manier kan muziek een helende werking hebben?

Stress
Muziek is niet het enige thema dat professor Scherder in deze collegereeks zal behandelen. In de tweede aflevering onderzoekt hij de band tussen hersenen en stress. Wat is stress eigenlijk? Hoe kan het dat sommige mensen goed tegen stress kunnen en anderen niet? Waarom is stress ook noodzakelijk voor het brein? En wat is een burn-out? Erik Scherder geeft in deze masterclass tips om stress de baas te blijven.

Taal
De laatste aflevering staat in het teken van taal. Scherder laat zien welke delen in de hersenen een belangrijke rol spelen bij taalbegrip en taalproductie. Ook laat hij zien welk effect schade aan de hersenen op deze taalgebieden heeft. Wat gebeurt er in de hersenen van iemand met afasie? Welke gebieden zijn betrokken bij gebarentaal? Hoe ziet het brein eruit van iemand die vijf talen spreekt? En bestaat er eigenlijk zoiets als een talenknobbel?

MAX Masterclass is vanaf dinsdag 25 juni drie dinsdagen om 21.25 uur te zien op NPO 1. Je kunt elke aflevering van MAX Masterclass terugkijken bij Gids.tv.

Jouw mening
Geef hieronder je commentaar op College van hoogleraar Erik Scherder in MAX Masterclass of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV