Filmklassieker Raiders of the Lost Ark op tv

Filmklassieker Raiders of the Lost Ark op tv
Eerste Indiana Jones-film

Kijktip :

Vanavond (14 juli) kan de avonturenliefhebber zijn hart ophalen. De film waarin Indiana Jones zijn intrede deed wordt uitgezonden op Veronica: Raiders of the Lost Ark. Het is één van de mijlpalen uit de lange carrière van topregisseur Steven Spielberg.

Het verhaal
De avontuurlijke archeoloog Indiana Jones (vertolkt door Harrison Ford) gaat op zoek naar de magische Ark des Verbonds. Dat gaat echter niet zonder slag of stoot, want er zijn meer kapers op de kust. Het is namelijk het jaar 1936, en ook de nazi's hebben wel interesse in het machtige wapen. De nazi's worden aangevoerd door Jones' rivaal, dr. René Belloq (Paul Freeman). De zoektocht naar de Ark des Verbonds brengt Jones van het ene avontuur naar het andere, terwijl hij de nodige hilarische een-tweetjes heeft met zijn ex Marion Ravenwood (Karen Allen).

Briljante actie
Raiders of the Lost Ark staat bol van de briljante actie. Steven Spielberg wilde een eerbetoon brengen aan de avonturenfilms uit de jaren dertig, die hij tijdens zijn jeugd verslond. De film heeft de tand des tijds op grandioze wijze doorstaan en wordt nog steeds beschouwd als één van de beste avonturenfilms aller tijden. Spielberg wordt bovendien geholpen door geweldig acteerwerk van Ford, Freeman, Allen, John Rhys-Davies en Denholm Elliott.

Oscarsucces
Een nieuwe franchise was geboren met de release van Raiders of the Lost Ark, dat nog drie vervolgen kreeg (waarvan met name Indiana Jones and the Last Crusade geweldig is). De film werd bij de Oscaruitreiking in 1982 verrassend genoeg verslagen door Chariots of Fire in de categorie Beste Film, maar Raiders of the Lost Ark kreeg wel beeldjes voor Beste Geluid, Beste Art Direction, Beste Montage en Beste Special Effects. Ook kreeg het nog een ere-Oscar voor de geluidsmontage.

Raiders of the Lost Ark (1981) wordt beoordeeld met een 8,5 op IMDb. De film is op zondag 14 juli om 20.30 uur te zien op Veronica.


Commentaar
Geef hieronder je commentaar op Filmklassieker Raiders of the Lost Ark op tv of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

De nieuwe app van Gids.tv is beschikbaar! Download hem hier