Docuserie over doofpotaffaire na Nederlandse scheepsramp

Docuserie over doofpotaffaire na Nederlandse scheepsramp
Samenzwering komt boven water

Kijktip :

Een van de grootste doofpotaffaires van na de Tweede Wereldoorlog was zo'n groot succes, dat die uit ons collectieve geheugen is verdwenen. Dat zegt mediahistoricus Chris Vos in de documentaireserie De Ondergang van de Van Imhoff.

In 1942 wordt het Nederlandse stoomschip de Van Imhoff, met aan boord 477 Duitse burger-gevangenen, bij Sumatra door een Japans vliegtuig tot zinken gebracht. De kapitein besluit om de voltallige Nederlandse bemanning te redden, maar veroordeelt de Duitsers tot de verdrinkingsdood. Slechts 65 van hen weten de ramp te overleven. Zij spoelen aan op het Nederlands-Indische eiland Nias.

Jaren later, in 1965, maakt Dick Verkijk als redacteur van VARA’s Achter het Nieuws een reportage over de affaire. Die uitzending wordt door de VARA verboden. Verkijk werd ontslagen en zijn film is spoorloos verdwenen. Nooit heeft Verkijk geweten dat er een omvangrijk complot was om hem tegen te werken, een samenzwering waarbij zelfs de Nederlandse regering betrokken was. In De Ondergang van de Van Imhoff komt hij daar na 52 jaar eindelijk achter.

In drie delen wordt de gruwelijke Nederlandse scheepsramp uit 1942 en de doofpotaffaire daarna opnieuw onderzocht. De Ondergang van de Van Imhoff wordt uitgezonden op zondag 10, 17 en 24 december om 20:15 uur op NPO 2.

Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Docuserie over doofpotaffaire na Nederlandse scheepsramp of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV