Vlaamse docuserie In de ban van Tsjernobyl begint woensdag op Canvas

Vlaamse docuserie In de ban van Tsjernobyl begint woensdag op Canvas
Op zoek naar getuigen van de kernramp

Kijktip :

Vanaf woensdag 15 april is de nieuwe, driedelige documentaireserie In de ban van Tsjernobyl te zien op Canvas. Hierin gaat journalist en Rusland-expert Jan Balliauw op zoek naar getuigen van de dramatische kernramp in een Oekraïene kerncentrale, op 26 april 1986.

Realiteit
De fascinatie voor de kernramp van Tsjernobyl is ook ruim dertig jaar later nog onverminderd groot, zoals blijkt uit het daverende succes van de HBO-serie Chernobyl (die aansluitend te zien is op Canvas). In de docuserie In de ban van Tsjernobyl probeert Balliauw op een rationele manier te onderzoeken waarom de kernramp 34 jaar later nog altijd veel emoties oproept. Ook probeert hij de realiteit achter de fictiereeks te achterhalen.

Gevolgen
De Vlaamse journalist reist naar Oekraïne, waar hij de mensen ontmoet op wie de fictieserie gebaseerd is. Zij vertellen hem wat ze op die fatale dag gezien en meegemaakt hebben, wat de gevolgen van de ramp waren (bijvoorbeeld voor hun gezondheid) en welke mythen erover bestaan. Daarnaast reist Balliauw naar Wit-Rusland, waar 70 procent van de radioactieve neerslag van Tsjernobyl viel. Hij praat er met slachtoffers die nog altijd in besmet gebied leven.

De nieuwe docuserie In de ban van Tsjernobyl is vanaf woensdag 15 april wekelijks om 21.20 uur te zien op Canvas. Lees hier waar je Canvas kunt vinden bij jouw tv-aanbieder.


Commentaar
Geef hieronder je commentaar op Vlaamse docuserie In de ban van Tsjernobyl begint woensdag op Canvas of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV