SpaceX gaat de ruimte in: lees hier hoe je de lancering live kunt bekijken

SpaceX gaat de ruimte in: lees hier hoe je de lancering live kunt bekijken
Livestreams van o.a. NASA, Washington Post en NBC News

Nieuws :

Vandaag, woensdag 27 mei, is een grote dag voor SpaceX en de Amerikaanse ruimtevaart. Het bedrijf van Tesla-baas Elon Musk gaat namelijk als eerste commerciële bedrijf ooit de ruimte in. Daarnaast is het de eerste raket sinds negen jaar die vanaf Amerikaanse bodem vertrekt. De lancering van de zogenaamde Crew Dragon is vanaf 22.00 uur live te volgen.

Bekijk hier woensdag vanaf 22.00 uur LIVE de lancering van de SpaceX-raket.

Bekijk ook deze livestreams van de lancering van de Crew Dragon

André Kuipers is enthousiast
André Kuipers was dinsdagavond te gast bij talkshow Beau om te praten over de lancering. De Nederlandse astronaut is erg enthousiast over het project. SpaceX heeft er namelijk voor gezorgd dat er nu meerdere opties zijn om de ruimte in te gaan, waar dit de afgelopen jaren alleen nog maar vanuit Rusland mogelijk was. Daarnaast is Kuipers zeer te spreken over het ontwerp van de Crew Dragon en zou hij het liefst zelf meegaan op de eerste vlucht.

Tekst gaat verder onder de video's.

Comfortabele raket
Bob Behnken en Doug Hurley zijn de astronauten die de bijzondere raket van SpaceX gaan bemannen. De ervaren Behnken en Hurley worden vanuit Florida gelanceerd en naar ruimtestation ISS gebracht. In tegenstelling tot eerdere raketten, zitten de mannen er in de Crew Dragon comfortabel bij. Deze raket is namelijk een stuk ruimer dan zijn voorgangers en heeft comfortabele stoelen. Daarnaast wordt de raket niet meer bestuurd met ouderwetse knoppen en schakelaasrs. Die hebben plaatsgemaakt voor nieuwe, tabletachtige schermen.

Raket vanuit Nederland te zien
Als de weersomstandigheden gunstig blijven, is het mogelijk om de Crew Dragon vanuit Nederland met het blote oog over te zien vliegen. Ongeveer twintig minuten na de lancering in Florida zal de raket in een paar minuten over Europa heen vliegen. Rond 22.56 uur Nederlandse tijd vliegen astronauten Behnken en Hurley over het noorden van Frankrijk. Bij een heldere hemel is de kans groot dat we de raket dan met onze eigen ogen kunnen zien vliegen.

Mogelijk uitgesteld
Vooralsnog lijken de omstandigheden perfect om de lancering door te laten gaan. Als later op de dag toch blijkt dat het weer omslaat en de omstandigheden niet meer veilig zijn, wordt de lancering uitgesteld. In dat geval doet SpaceX zaterdag 30 mei een nieuwe poging.

De lancering van de Crew Dragon vindt plaats om 22.33 uur Nederlandse tijd. Vanaf 22.00 uur kun je de lancering LIVE volgen. Na afloop kun je de lancering terugkijken bij Gids.tv.


Jouw mening
Geef hieronder je commentaar op SpaceX gaat de ruimte in: lees hier hoe je de lancering live kunt bekijken of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV