Top 10 met beste films over racisme die je gezien moet hebben

Top 10 met beste films over racisme die je gezien moet hebben
Lees hier ook waar je de films kunt streamen

Film :

Met de gewelddadige dood van George Floyd, op maandag 25 mei, en de daaropvolgende protesten over de hele wereld is racisme en daaruit voortvloeiend geweld van politieagenten weer een hot topic geworden. Vooral in Hollywood zijn er door de jaren heen tientallen films gemaakt die over racisme gaan. Gids.tv maakte een top tien.

Ook de lelijke kant
In onze lijst hebben we ervoor gekozen om meerdere kanten van racisme te laten zien. Er is niet alleen gekozen voor films van zwarte filmmakers als Spike Lee, die racisme vanuit eigen perspectief illustreert, maar ook voor zeer controversiële films die vanuit zichzelf een racistische invalshoek hebben. Verder zien we hoofdpersonages die bijzonder racistisch zijn en ons daarom iets kunnen leren over de manieren waarop racisme de kop opsteekt en zijn er oudere films opgenomen in de lijst om te zien hoe racisme zich door de jaren heen heeft geprofileerd in Hollywood. We hopen op deze manier een zo gevarieerd mogelijke lijst te hebben gemaakt, die alle kanten van racisme in Hollywood belicht.

1. American History X (1998 | IMDb ★ 8,5)


We trappen onze lijst af met de buitengewoon controversiële film American History X. Hierin speelt Edward Norton op fenomenale wijze een Amerikaanse jongeman die een hartgrondige hekel heeft aan alles wat niet in zijn straatje past, van Joden tot Afro-Amerikanen. Hij is een overtuigde neo-nazi en zijn woede komt tot uiting in de meest schokkende scène van de film, waarin hij een zwarte Amerikaan mishandeld. Na een gevangenisstraf komt Derek als herboren terug en hij probeert zijn broertje op het pad te houden. Lees hier waar je American History X kunt streamen.

2. 13th (2016 | IMDb ★ 8,2)


De tweede film op onze lijst is de schokkende, voor een Oscar genomineerde documentaire 13th. Hierin probeert regisseuse Ava DuVernay (Selma, When They See Us) te achterhalen waarom er zoveel zwarte Amerikaanse mannen in de gevangenis zitten. Ze keert het Amerikaanse rechtssysteem binnenstebuiten en stuit op een spoor van racisme en ongelijkheid, dat zich door de hele geschiedenis van het land uitstrekt. Nog nooit werd zó pijnlijk duidelijk hoeveel onrecht zwarte Amerikanen is aangedaan. Lees hier waar je 13th kunt streamen.

3. To Kill a Mockingbird (1962 | IMDb ★ 8,2)


De klassieker To Kill a Mockingbird, een adaptatie van het geliefde boek van Harper Lee, staat bijna zestig jaar na de release nog altijd overeind als een krachtig pleidooi tegen racisme. Filmlegende Gregory Peck speelt Atticus Finch, de advocaat die de verdediging van een zwarte man die ten onrechte wordt beschuldigd van een verkrachting op zich neemt. Ondertussen probeert hij zijn twee jonge kinderen een belangrijke les te leren over vooroordelen. Lees hier waar je To Kill a Mockingbird kunt streamen.

4. 12 Years a Slave (2013 | IMDb ★ 8,1)


Nooit eerder vertoonde een Hollywoodfilm zó schrijnend en expliciet hoeveel ellende de slavernij in de Verenigde Staten heeft veroorzaakt. 12 Years a Slave gaat over de vrije Afro-Amerikaan Solomon Northup, die gevangen wordt genomen en gedwongen op een katoenplantage moet werken. Daar krijgt hij te maken met onmenselijke omstandigheden. De film staat bol van de schokkende scènes, waarmee de Britse regisseur Steve McQueen de kijker op hardhandige wijze met de neus op de feiten drukt. Lees hier waar je 12 Years a Slave kunt streamen.

5. Gone with the Wind (1939 | IMDb ★ 8,1)


De afgelopen dagen is de Hollywoodklassieker Gone with the Wind weer volop in het nieuws, omdat streamingdienst HBO de film heeft verwijderd vanwege het overduidelijke racisme. Deze film is dus vooral belangrijk als historisch document, want hoe kon Gone with the Wind ooit gemaakt worden? Het verhaal mag dan episch en meeslepend zijn, de portrettering van zwarte personages is ronduit schokkend. Ook het bronmateriaal, de roman van Margaret Mitchell, bevat veel racistische passages. Lees hier waar je Gone with the Wind kunt streamen.

6. Do the Right Thing (1989 | IMDb ★ 7,9)


Topregisseur Spike Lee heeft zijn carrière gewijd aan films over racisme en het onrecht dat zwarte Amerikanen aangedaan wordt. De film Do the Right Thing was zijn grote doorbraak. Dit meesterwerk laat op uitgekiende wijze zien hoe alle verschillende etnische groepen in de Verenigde Staten vooroordelen over elkaar hebben. Op een snikhete zomerdag escaleren deze tegenstellingen in een wijk in New York, met fatale gevolgen. Een fantastische film, die door de dood van één van de karakters extra actueel is. Lees hier waar je Do the Right Thing kunt streamen.

7. In the Heat of the Night (1967 | IMDb ★ 7,9)


Uiteraard mag ook de belangrijkste zwarte acteur aller tijden niet ontbreken in onze lijst. Sidney Poitier brak door barrières heen zoals geen andere acteur voor hem had gedaan door als zwarte Amerikaan een regelrechte filmster te worden. In the Heat of the Night laat haarscherp zien wat Poitier zo invloedrijk maakte: hij speelt een zwarte FBI-agent die in het zuiden van de Verenigde Staten arriveert om een moord op te lossen. Daar krijgt hij van alle kanten te maken met onversneden racisme. Lees hier waar je In the Heat of the Night kunt streamen.

8. Hidden Figures (2016 | IMDb ★ 7,8)


Het prachtige filmdrama Hidden Figures, dat is gebaseerd op ware gebeurtenissen, laat zien hoe de prestaties van zwarte Amerikanen vaak onder het vloerkleed werden geveegd. Nóg opmerkelijker: de drie centrale figuren in deze film zijn ook nog eens vrouwen, wat betekent dat ze in het Amerika van de jaren vijftig en zestig een extra achterstand hadden. Niettemin weten de drie vrouwen zich bij NASA op te werken tot essentiële personen in de 'space race' met Rusland. Zonder hen was het niet mogelijk geweest om de eerste Amerikaan op de maan te zetten. Lees hier waar je Hidden Figures kunt streamen.

9. Mississippi Burning (1988 | IMDb ★ 7,8)


Nog een klassieker in de stijl van In the Heat of the Night. Dit keer zijn het echter twee witte FBI-agenten (fenomenaal gespeeld door Gene Hackman en Willem Dafoe) die naar een zuidelijk Amerikaans stadje afreizen voor een zaak. Enkele burgerrechtenactivisten zijn hier spoorloos verdwenen, maar wie zit hierachter? In het stadje stuiten de agenten op geslotenheid en ook hier laat racisme zich weer in al zijn lelijkheid zien. Uiteindelijk blijkt zelfs de Ku Klux Klan iets met de zaak te maken te hebben. Lees hier waar je Mississippi Burning kunt streamen.

10. Fruitvale Station (2013 | IMDb ★ 7,5)


De meest actuele film van het stel. Fruitvale Station vertelt het waargebeurde verhaal van de jonge Amerikaan Oscar Grant, die in 2008 Oud en Nieuw viert met familie en vrienden. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden en een vechtpartij wordt Grant door de politie neergeschoten. Deze film laat zien hoe politiegeweld in de Verenigde Staten in een groot deel van de gevallen uitpakt in het nadeel van zwarte Amerikanen. Na de dood van George Floyd is het dus extra zinvol om deze film te bekijken. Lees hier waar je Fruitvale Station kunt streamen.


Jouw mening
Geef hieronder je commentaar op Top 10 met beste films over racisme die je gezien moet hebben of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV