Episch oorlogsdrama The Deer Hunter vrijdag te zien op Veronica

Episch oorlogsdrama The Deer Hunter vrijdag te zien op Veronica
Terug naar de waanzin van Vietnam

Kijktip :

Een week na de extra lange versie van Apocalypse Now zendt Veronica opnieuw een angstaanjagende en verontrustende film over de Vietnamoorlog uit. Deze week is het Oscarwinnaar The Deer Hunter; in het voorjaar van 1979 won dit epische meesterwerk vijf beeldjes bij de jaarlijkse Oscaruitreiking. Je kunt The Deer Hunter streamen via Amazon Prime.

Het verhaal
De soldaten Michael, Nick en Steven vallen tijdens de oorlog in Vietnam in handen van de Vietcong. Ze worden verplicht een partijtje Russisch roulette te spelen. Michael en Nick kunnen samen met de gewonde Steven ontsnappen, maar onderweg verliezen ze elkaar uit het oog. Als ze eindelijk weer thuis geraken, kan het trio zich moeilijk aan het gewone leven aanpassen. Steven is verbitterd en verlamd, Michael is depressief en Nick is blijven rondhangen in Zuidoost-Azië, waar hij grof geld verdient door het spelen van... Russisch roulette.

Subliem acteerwerk
Anders dan Apocalypse Now, waar enkele bijzonder indrukwekkende oorlogsscènes in verweven zijn, zien we in The Deer Hunter nauwelijks actie op het slagveld. In plaats daarvan focust de film zich nóg meer op de karakters en de verwoestende invloed van de oorlog op de hoofdpersonen. Regisseur Michael Cimino kon daarbij beschikken over de crème de la crème van Hollywood. Een fantastische Robert De Niro schittert in de hoofdrol en The Deer Hunter vormde de doorbraak voor onder anderen Christopher Walken (die een Oscar won voor zijn rol) en Meryl Streep (die genomineerd werd).

Tekst gaat door onder video's.

Klassieker
Ruim veertig jaar na de release kunnen we wel stellen dat The Deer Hunter één van de grote klassiekers over de Vietnamoorlog is, samen met andere meesterwerken als het eerder genoemde Apocalypse Now en Platoon. De film was bovendien een succes aan de kassa, met een opbrengst van bijna vijftig miljoen dollar - voor die tijd een flink bedrag. Regisseur Cimino won een Oscar voor Beste Regie, maar zijn reputatie liep twee jaar later ernstige schade op door de historische flop Heaven's Gate. Zijn carrière was daarna niet meer wat hij geweest was.

The Deer Hunter (1978) wordt beoordeeld met een 8,1 op IMDb en is op vrijdag 24 juli om 20.30 uur te zien op Veronica.

Actuele video's

Meer actuele video's

Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws

Aanraders Op TV