Docu De Gouden Koets gemist? Bekijk hier de hele uitzending

Docu De Gouden Koets gemist? Bekijk hier de hele uitzending

Docu De Gouden Koets gemist? Bekijk hier de hele uitzending Na Prinsjesdag 2015 begon een ingrijpende restauratie van de Gouden Koets. Sindsdien is het rijtuig tot op het kleinste detail bekeken en daar waar nodig onder handen genomen. Die restauratie is nu afgerond. In deze documentaire wordt de ingewikkelde operatie op de voet gevolgd. TentoonstellingDe documentaire wordt uitgezonden aan de vooravond van een tentoonstelling in het Amsterdam Museum waarin de Gouden Koets centraal staat. KunstobjectIn de uitzending komen de dilemma's naar voren waarvoor de restauratoren zich gesteld zagen. De Gouden Koets is een kunstobject met historische waarde, maar moet ook veilig 'vervoermiddel' zijn op hoogtijdagen voor het Koninklijk Huis. Welke dilemma's levert dat op tijdens het restauratieproces? PaneelEen ander thema is de discussie over het paneel ‘Hulde der Koloniën’, dat een groot deel van de linkerzijde van het rijtuig beslaat. De afgelopen jaren gaan stemmen op die ervoor pleiten de Gouden Koets vanwege dat paneel niet meer in te zetten voor Prinsjesdag en andere grote koninklijke gebeurtenissen. NOS Stories: Gouden Koets verhuist naar museum (video) Bekijk deze video » Zien: verfbomgooier van gouden koets tijdens bruiloft koninklijk paar legt motief uit Bekijk deze video » Video: zo werd de Gouden Koets met kraan naar Amsterdam Museum getakeld Bekijk deze video »
Uitzending :
Werkt de video hierboven niet? Bekijk de uitzending hier op NPO.
TIP: Kijk deze aflevering zonder reclame terug op NLZIET. De eerste maand gratis. Klik hier.

Na Prinsjesdag 2015 begon een ingrijpende restauratie van de Gouden Koets. Sindsdien is het rijtuig tot op het kleinste detail bekeken en daar waar nodig onder handen genomen. Die restauratie is nu afgerond. In deze documentaire wordt de ingewikkelde operatie op de voet gevolgd.

Tentoonstelling
De documentaire wordt uitgezonden aan de vooravond van een tentoonstelling in het Amsterdam Museum waarin de Gouden Koets centraal staat.

Kunstobject
In de uitzending komen de dilemma's naar voren waarvoor de restauratoren zich gesteld zagen. De Gouden Koets is een kunstobject met historische waarde, maar moet ook veilig 'vervoermiddel' zijn op hoogtijdagen voor het Koninklijk Huis. Welke dilemma's levert dat op tijdens het restauratieproces?

Paneel
Een ander thema is de discussie over het paneel ‘Hulde der Koloniën’, dat een groot deel van de linkerzijde van het rijtuig beslaat. De afgelopen jaren gaan stemmen op die ervoor pleiten de Gouden Koets vanwege dat paneel niet meer in te zetten voor Prinsjesdag en andere grote koninklijke gebeurtenissen.


Jouw mening
Geef hieronder je commentaar op Docu De Gouden Koets gemist? Bekijk hier de hele uitzending of klik hier als je dit een leuke video vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

De nieuwe app van Gids.tv is beschikbaar! Download hem hier