Donderdag 15 oktober in Zembla: de invloed van klimaatontkenners

Donderdag 15 oktober in Zembla: de invloed van klimaatontkenners
En wat is de rol van de olie-industrie?

Kijktip :

Op donderdag 15 oktober zendt het onderzoeksjournalistieke programma Zembla weer een onthullende reportage uit over de invloed van klimaatontkenners. Ook deed het programma onderzoek naar de rol die de machtige olie-industrie daarbij speelt. Veel landen mogen dan de strijd met de opwarming van de aarde willen aanbinden, er komt weinig van terecht.

Zembla gemist? Kijk elke aflevering terug via Gids.tv.

Amerika en Europa
In 1988 besluit de wereld te vechten tegen klimaatverandering, met Amerika en Europa in de frontlinie. De Amerikaanse president George Bush senior spreekt duidelijke taal: "Diegenen die denken dat we machteloos zijn tegen het broeikaseffect, vergeten een ding: het Witte Huis-effect!" Drie decennia later domineren bosbranden, droogtes en warmterecords steeds vaker het nieuws.

Geheimen
Ondertussen wordt de wetenschap over de opwarming van de aarde fel bekritiseerd door populistische politici en door hen zelfs in twijfel getrokken. In 2017 wordt de climax bereikt, wanneer Donald Trump zich terugtrekt uit het Klimaatakkoord van Parijs. Hoe is dit mogelijk? In Zembla wordt gezocht naar antwoorden. De rol van de olie-industrie wordt onthuld en ook de geheimen van één van de succesvolste lobbygroepen van de laatste dertig jaar komen aan het licht: de klimaatontkenners.

Zembla is elke donderdag om 20.25 uur te zien op NPO 2. Je kunt alle afleveringen van Zembla terugkijken bij Gids.tv.


Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Donderdag 15 oktober in Zembla: de invloed van klimaatontkenners of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

De nieuwe app van Gids.tv is beschikbaar! Download hem hier