Netflix krijgt steeds meer concurrentie

Netflix krijgt steeds meer concurrentie
Meer keuze, maar ook meer versnippering

Nieuws :

Video-on-demanddienst Netflix krijgt steeds meer te maken met internationale concurrentie. Er is steeds meer geld en er worden meer series dan ooit gemaakt. "Video-on-demand is niet langer het vrijwel exclusieve domein van Netflix", is te lezen in een artikel van het NRC.

Strijd om kijker
De krant doet melding van de sterkere internationale concurrentie. Op dit moment voeren de grote aanbieders voornamelijk in de Verenigde Staten een felle strijd om de kijker. Netflix, Disney, Amazon, Apple, HBO en Hulu voeren regelmatig gevechten om uitzendrechten. Voornamlijk Amazon zal zich komend jaar op de Nederlandse markt proberen te verstevigen.

Nederland
In Nederland hebben ongeveer 2,6 van de 7,8 miljoen huishoudens een abonnement op Netflix. Daarmee is het veruit de grootste video-on-demanddienst van het land. 32% van de tijd dat we in Nederland naar video-on-demand kijken, is dat via Netflix. Dat blijkt uit onderzoek van Multiscope eind december 2017. Het onderzoeksbureau verwacht echter dat er nog maar weinig nieuwe abonnees bij zullen komen.

Disney
Het overgrote deel van de populairste series is te zien via Netflix. De dienst heeft een breed aanbod, maar het zal in de komende tijd ook uitzendrechten kwijtraken. Enkele voorbeelden zijn de plannen voor een video-on-demanddienst van Disney en de breidheid van Amazon om vele miljoenen te betalen voor grote filmreeksen. Amazon zou volgende Amerikaanse media 200 tot 250 miljoen euro hebben geboden voor de rechten van The Lord of the Rings.

Videoland
In 2018 zullen Netflix, Amazon, Hulu en Apple samen meer dan 15 miljard euro uitgeven aan eigen producties. Met die unieke series proberen ze klanten aan zich te binden. In Nederland zal de komende jaren moeten blijken hoe groot de concurrentie van Netflix wordt. Zijn voldoende mensen bereid om nog een extra abonnement te nemen? Uit het onderzoek van Multiscope lijkt Netflix met 32% aandeel in de kijktijd van video-on-demand voorlopig niet te achterhalen. Slechts 2% van de kijktijd bestaat uit Videoland-tijd. Daarvoor namen sommige Netflix-kijkers voor korte tijd een abonnement om series als Twin Peaks of The Handmaid’s Tale te kijken.

Lees ook: Netflix en Videoland steeds populairder in Nederland

Eigen producties
Als de concurrentie sterker wordt en Netflix uitzendrechten kwijt gaat raken, zullen liefhebbers van films en series keuzes moeten maken. Een abonnement op alle verschillende video-on-demanddiensten wordt voor sommigen te duur. Een andere optie is om regelmatig te wisselen van dienst om zo toch alle populaire serie te bekijken. De diensten zelf zullen in ieder geval met steeds meer eigen producties proberen de kijkers te lokken en vast te houden.

Lees ook: Hele seizoenen buitenlandse series vooruit te kijken op NPO Start Plus


Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Netflix krijgt steeds meer concurrentie of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV