Donderdag 25 februari in Zembla: financiële ouderenmishandeling

Donderdag 25 februari in Zembla: financiële ouderenmishandeling
Ouderen vaak het slachtoffer

Kijktip :

Er wordt constant voor gewaarschuwd, maar toch is het moeilijk te stoppen: financiële ouderenmishandeling. Deze week doet Zembla onderzoek naar "de perfecte misdaad", zoals deskundigen het financieel uitbuiten van oudere mensen noemen.

Zembla gemist? Kijk alle afleveringen terug via Gids.tv.

Misbruik
Van boodschappen betalen met de pinpas van moeder tot complete bankrekeningen leegroven en mantelzorgers die plotseling opduiken in testament: wat begint als mantelzorg, ontaardt vaak in het misbruik van vertrouwen. Schrijnend genoeg komt de oplichting vaak pas ná het overlijden aan het licht, als de erfenis er al doorheen gejaagd is. Jaarlijks overkomt het duizenden ouderen.

Taboe
Deze mensen doen echter zelden aangifte, omdat ze zich ervoor schamen en het nog steeds een taboe is. De daders, vaak familieleden, komen er bijna altijd mee weg. Al sinds 2011 heeft de overheid financiële ouderenmishandeling op de agenda staan. Verschillende instanties, zoals Veilig Thuis en gemeenten, moeten de praktijken voorkomen, signaleren en stoppen. Maar het aantal meldingen neemt nog steeds toe.

Zembla is elke donderdag om 20.30 uur te zien op NPO 2. Je kunt alle afleveringen van Zembla terugkijken bij Gids.tv.


Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Donderdag 25 februari in Zembla: financiële ouderenmishandeling of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV